Sk艂adniki:
- 350 g filetow z dorsza, obranych ze skory i pokrojonych w kostke,
- 2 lyzki soku z cytryny,
- 2 lyzki zwyklej maki,
- 1 lyzeczka proszku curry,
- 1/2 lyzeczki mielonego imbiru,
- szczypta soli,
- 1 lyzka oleju,
- 25 g prazonych na sucho orzeszkow ziemnych,
- 300 ml bulionu rybnego,
- 2 plastry swiezego ananasa lub z puszki.
Do przybrania:
krazki cebuli, zanurzone w mleku i oproszone zwykla maka, a potem obsmazone.
Do podania: gotowany ryz.
Jak przyrz膮dzi膰?
Rybe skropic polowa soku z cytryny i na 10 minut odstawic na bok. W tym czasie w osobnym naczyniu zmieszac make, curry, imbir i sol. W patelni teflonowej, na tyle duzej, aby rybe mozna bylo ulozyc w pojednyczej warstwie, rozgrzac olej. Nastepnie rybe obtoczyc w mieszaninie macznej i smazyc okolo 3 minut, raz obracac. Ryba jest gotowa, jesli przy sprawdzeniu latwo da sie ja rozdzielac widelcem. Wylozyc ja z patelni i trzymac w cieple. Reszte maki z przyprawami wsypac do patelni i podsmazyc delikatnie przez minute, dodac orzeszki, polac pozostalym sokiem z cytryny i wlac bulion rybny. Wlozyc rybe i cwiartki ananasa i przez 5 minut podgrzac. Wylozyc do ogrzanej saleterki i przybrac cebula.
Jak podawa膰?
Podawac na goraco z ryzem!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczno艣膰 | ma艂o |
Autor | Margot |