Kurczak w jarzynach (autor Dorota) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 sprawiony kurczak,
- sól i pieprz,
- 30 dag cukini,
- 30 dag pieczarek,
- 4 pomidory,
- pęczek rozmarynu,
- pół szklanki bulionu warzywnego (instant),
- pół szklanki czerwonego wina,
- pieprz (najlepiej kolorowy).

Jak przyrządzić?

Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i ułorzyć na blasze. Wstawić do piekarnika, piec około godziny i 15 minut w temp. 175COczyścić i umyć warzywa. Cukinię pokroić w cienkie plasterki, pieczarki na połówki, pomidory w ćwiartki. Opłukać i osuszyć rozmaryn(poodrywać igiełki).Po upływie 40 minut pieczenia polać kurczaka bulionem i winem, a po kolejnych 10 minutach obłożyć dookoła warzywami i grzybami. Wsypać 3/4 rozmarynu.Blachę wyjąć z piekarnika, warzywa oprószyć solą i pieprzem.

Jak podawać?

Kurczaka oprószyć kolorowym pieprzem i pozostałym rozmarynem. Do tak przygotowanego dania można podać ziemniaki lub świeżą bagietkę.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kaloryczność390 kcal
Przybliżony koszt20 zł
AutorDorota

Kurczak w jarzynach (autor Dorota): Podobne przepisy

Kurczak w jarzynach (autor Dorota): wypróbuj również

Powiązane Tematy