Składniki:
- truskawki 0,35 kg,
- tabliczka białej czekolady,
- paczka truskawkowej galaretki,
- śmietana "kremówka" - 100 ml,
- likier "adwokat" - 50 ml,
- mięta do dekoracji.
CIASTO BISZKOPTOWE:
- mąka - 0,2 kg,
- dwa żółtka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- pół szklanki cukru pudru,
- pół kostki masła,
- dwie łyżki mąki,
- bułka tarta - do posypania.
Jak przyrządzić?
Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy. Formę-tortownicę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Wykładamy ciasto i nakłuwamy je w kilku miejscach widelcem. Całość wrzucamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190 stopni C.Gdy ciasto się zrumieni, wyjmujemy formę z piekarnika o odstawiamy w chłodne miejsce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Ewunia |