Składniki:
- 60 dag mąki,
- 40 dag tłuszczu (najlepiej mieszany: masło + margaryna + smalec),
- 20 dag cukru pudru,
- 4 żółtka,
- skórka otarta z 1/2 sparzonej cytryny,
- szczypta soli.
Ponadto 1 1/2 kg jabłek (najlepiej szara reneta, ale mogą być inne - kwaskowe).Cukier i cynamon - do smaku.
Jak przyrządzić?
Mąkę usypać w kopczyk, zrobić wgłębienie, wbić żółtka, dodać cukier, sół i skórkę. Tłuszcz pokroić na kawałeczki i wszystko razem siekać nożem, a potem tylko zlepić palcami. Chodzi o to, żeby ciasta nie wyrabiać, bo ogrzeje się od rąk i tłuszcz się roztopi.
Ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
3/4 ciasta wylepić średnią tortownicę (wcześniej niczym nie smarować), uformować wysokie brzegi, nakłuć widelcem w wielu miejscach i wstawić do bardzo mocno nagrzanego piekarnika (ustawić na max) i podpiec na słomkowy kolor.
Półtora kilograma jabłek obrać (najlepsza szara reneta, albo inne kwaśne), zetrzeć na tarce, wymieszać z cukrem i cynamonem (do smaku).
Na podpieczony spód wysypać cienką warstwę tartej bułki (wchłonie nadmiar soku z jabłek), wyłożyć utarte jabłka. Resztę ciasta rozwałkować, pokroić w paski szerokości 1cm, ułożyć na jabłkach w krateczkę, docisnąć brzegi.
Piec w gorącym piekarniku ok. 1 godz. (na rumiano).
Jak podawać?
Jak ktoś wytrzyma tyle czasu, to ostudzoną, oprószoną cukrem-pudrem i pokrojoną w kwadraty. Dla niecierpliwych - jeszcze gorącą, każdy kawałek udekorowany kleksem z bitej śmietany (może być w sprayu).
Uwagi:
Ten przepis wygląda na dość skomplikowany, ale naprawdę ciasto robi się bardzo łatwo i zawsze wychodzi! Surowe ciasto można przygotować wcześniej i przechowywać w zamrażalniku.
Tą samą szarlotkę można zrobić w wersji "POD PIERZYNKĄ":
4 białka, które zostały z ciasta ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać 1 szklankę cukru pudru i paczkę wiórków kokosowych. Masę wyłożyć na upieczoną szarlotkę i suszyć w letnim piekarniku aż będzie się kruszyć po naciśnięciu palcem (jak beza).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | milena |