Składniki:
MAK:
- 6 jajek
- 25 dag maku (sparzonego i zmielonego 2 razy)
- 20 dag cukru pudru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- bakalie (ilośc wg uznania)
SER:
- 60 dag sera białego
- 10 dkg masła
- 20 dkg cukru pudru
- 6 jajek
- po 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
Jak przyrządzić?
MAK: cukier utrzeć z żółtkami, dodac mak oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. Na końcu dodać ubite białka i bakalie. Delikatnie wymieszać.
SER: utrzeć cukier z masłem. Dodac żółtka, ser zmielony jeden raz, mąki i ubita pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
Do wysmarowanej formy tłuszczem i posypanej bułką tartą nakładać na przemian po łyżce masy serowej i makowej aż do wykończenia ich. Piec w 170-180 stopniach około godziny .
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | średni |
Autor | katherine |