Składniki:
Ciasto kruche:
15 dag masła, 8 dag cukru, 2 żółtka, 25 dag mąki, szczypta soli, skórka starta z 1 cytryny, 3 łyżki lodowatej wody.
Masa serowa:
1-1,20 kg sera białego tłustego lub półtłustego,
1/2 kostki masła,
1 szkl. cukru,
8 jajek,
1 budyń śmietankowy,
skórka starta z 1 cytryny (lub kilka kropli olejku cytrynowego),
300 ml kwaśnej gęstej śmietanki.
Dodatki:
1 kg brzoskwiń świeżych (lub moreli)
albo duża puszka brzoskwiń w syropie,
100 g migdałów mielonych,
4 łyżeczki cukru.
Sos malinowy i dekoracja:
0,5 kg malin,
4 łyżki cukru pudru.
Zmiksować, przetrzeć przez sitko, oddzielając pestki.
W sezonie - do dekoracji:
świeże maliny,
listki mięty lub melisy,
cukier puder
Jak przyrządzić?
Ciasto kruche:Przesiać mąkę, dodać sól, cukier, kawałeczki masła - lekko zmieszać razem.Roztrzepać żółtka z wodą - wlewać powoli do ciasta, mieszając je przy tym energicznie końcówką noża. Gdy zaczną się tworzyć coraz większe grudki, zagnieść je razem w kulę, owinąć folią, schłodzić (przynajmniej 1 godz.).Wylepić ciastem dno i częściowo (mniej więcej do połowy) boki tortownicy.Gęsto ponakłuwać widelcem, schłodzić.Posmarować białkiem po wierzchu.Wstawić do gorącego (ok. 200 st.) piekarnika. Podpiec ok. 20 minut.Masa serowa i posypka migdałowa:Zmielone migdały (zmielić razem ze skórką) wymieszać z cukrem.Zmielić dwukrotnie ser.Zmiksować na puch masło i zmiksować je z serem.Utrzeć 8 żółtek z cukrem.Zmieszać masę żółtkową z serem, wsypać budyń, skórkę z cytryny (lub wlać kilka kropli olejku). Dodać śmietankę, wszystko dokładnie wymieszać.Ubić pianę z białek ze szczyptą soli.Delikatnie wymieszać z masą serową.Na podpieczony spód wysypać równomiernie mieszankę cukrowo-migdałową.Na to wyłożyć połówki odpestkowanych, obranych brzoskwiń.Przykryć masą serową.Wstawić do piekarnika, piec w temp. 170-180 st. Jakby wierzch zbyt szybko się rumienił, przykryć folią aluminiową.Tak duży sernik piekł się w moim piekarniku ok. 2 godz.Zostawić w wyłączonym piekarniku na ok. 1/2 godz.Wystudzić.Dekoracja:Udekorować wierzch (w sezonie) świeżymi malinami i listkiem mięty lub melisy cytrynowej.Posypać cukrem pudrem.Podawać z sosem malinowym.Poza sezonem - wierzch sernika można polać tymże sosem. Każdą porcję.
Uwagi:
Serniczek jest puszysty i delikatny - po prostu przepyszny!!!Warto spróbować;)))
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | średni |
Autor | kaka |