Chili con carne meksykańskie oryginalne

Przepis kulinarny

Składniki:

0,5 kg mielonej wołowiny, 2 średnie cebule, 250 g brązowej lub czerwonej fasoli (suchej lub z puszki), olej, 250 g pomidorów (świeżych lub w zalewie), strąk papryczki czuszki, 2-3 ząbki czosnku, ostra papryka w proszku, sól, pieprz, pieprz cayenne

Jak przyrządzić?

Cebulę posiekać i podsmażyc na oleju. Dodać mięso i smażyć, mieszając. Papryczkę umyć i usunąć gniazdo nasienne, pokroić w małe kawałki. Dodać do mięsa razem z fasolą z puszki (suchą należy na noc namoczyć i ugotować) i pomidorami (świeże sparzyć, obrać i pokroić w niewielkie kawałki).Warzywa z mięsem dusić pod przykryciem aż do odparowania pomidorowego soku. W trakcie duszenia dodać obrany i rozgnieciony z solą czosnek. Doprawić pieprzem, papryką i pieprzem cayenne.

Jak podawać?

Najlepiej podawać z ryżem lub pieczywem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
AutorAneta

Chili con carne meksykańskie oryginalne: Podobne przepisy

Chili con carne meksykańskie oryginalne: wypróbuj również

Powiązane Tematy