Składniki:
0,5 kg mielonej wołowiny, 2 średnie cebule, 250 g brązowej lub czerwonej fasoli (suchej lub z puszki), olej, 250 g pomidorów (świeżych lub w zalewie), strąk papryczki czuszki, 2-3 ząbki czosnku, ostra papryka w proszku, sól, pieprz, pieprz cayenne
Jak przyrządzić?
Cebulę posiekać i podsmażyc na oleju. Dodać mięso i smażyć, mieszając. Papryczkę umyć i usunąć gniazdo nasienne, pokroić w małe kawałki. Dodać do mięsa razem z fasolą z puszki (suchą należy na noc namoczyć i ugotować) i pomidorami (świeże sparzyć, obrać i pokroić w niewielkie kawałki).Warzywa z mięsem dusić pod przykryciem aż do odparowania pomidorowego soku. W trakcie duszenia dodać obrany i rozgnieciony z solą czosnek. Doprawić pieprzem, papryką i pieprzem cayenne.
Jak podawać?
Najlepiej podawać z ryżem lub pieczywem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Aneta |