Składniki:
skrzydełka lub nóżki z kurczaka (ilość zależy od apetytu),
1,5 łyżki oliwy z oliwek,
płatki kukurydziane,
mąka,
jajka,
przyprawy: ostra papryka, chili, pieprz, sól
Jak przyrządzić?
Myjemy skrzydełka (nóżki), przekrawamy na mniejsze kawałki, solimy je i dajemy do miski. Następie do małej miseczki dodajemy 1,5 łyżki oliwy z oliwek, do której dosypujemy przyprawy (chili, papryka ostra, sól, pieprz). Ja robię je na ostro, więc daję dużo przypraw. Mieszamy i polewamy skrzydełka, dokłanie mieszamy i odstawiamy na 30 min. Rozgrzewamy frytkowinicę, a w tym czasie przygotowujemy jajko (rozbełtane), mąke i pokruszone płatki kukurydziane (każde na osobny talerzyk). Bierzemy skrzydełko i najpierw obtaczamy w mące, później zanurzamy w jaju, a na końcu obtaczamy dokładnie w płatkach kukurydzianych, tak aby się dokładnie przylepiły! Tak przygotowane skrzydełka wkładamy na ok. 7-8 min do mocno rozgrzanej frytkownicy, aż nabiorą złocistego koloru.
Potrzebne przybory:
frytkownica lub garnek z metalowym sitem
Jak podawać?
Polecane z sosem czosnkowo-majonezowym.
Uwagi:
Polecam je z sosem czosnkowo-majonezowym, którego przepis mogą państwo znaleźć w dziale Sosy.Jeżeli ktoś przyrządza skrzydełka w garnku z olejem, a nie we frytkownicy, to olej podgrzewamy na małym ogniu, żeby nie był za gorący, bo płatki kukurydziane się spalą.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Marta204 |