Składniki:
Ciasto:
1,5 kostki masła,
3 szkl. mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
6 żółtek,
2 łyżki cukru pudru,
masło i bułka tarta do foremek.
Krem:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego,
3/4 kost. masła,
duża paczka okrągłych biszkoptów,
250 ml wódki lub spirytusu
Jak przyrządzić?
Ciasto: potrzebujemy foremki do babeczek, minimum 15, bo wtedy pieczemy 3 razy, gdyż babeczek jest ok. 45.Margarynę z mąką i proszkiem do pieczenia siekamy, następnie dodajemy żółtka i cukier puder, zagniatamy wszystko.Foremki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wyklejamy foremki ciastem tak, aby był spory dołek na krem. Pieczemy, aż będą upieczone - nie wiem ile czasu. Kiedy są rumiane, są upieczone, zawsze można jedną posmakować:-)Krem:gotujemy 3 godziny puszkę z mlekiem w wodzie. Gdy mleko jest całkowicie zimne, ucieramy z masłem. Krem gotowy:-)Następnie nakładamy na każdą babeczkę krem i przykrywamy biszkoptem zamoczonym wcześniej w spirytusie.Smacznego!
Uwagi:
Nie znam dokładnie pochodzenia tego przepisu, ja mam go od koleżanki, a koleżanka od innej koleżanki...Babeczki są naprawdę mniam mniam:-)Jestem ciekawa, czy i Wam będą smakowały:-)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | ok. 45 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | evi |