Składniki:
buraczek gotowany, 2 gotowane ziemniaki, 1 ogórek kiszony, pół szklanki gotowanej fasolki, 1 filet śledziowy, garść kapusty kiszonej, 2 cebule, olej, sól, pieprz, cukier
Jak przyrządzić?
Ugotowanego buraka, ziemniaki, ogórek, śledzia kroimy w kostkę, wsypujemy do miski. Dodajemy fasolkę (może być z puszki) i posiekaną kapustę kiszoną. Solimy do smaku, dodajemy nieco cukru i sporo mielonego pieprzu. Mieszamy.Kroimy cebulę w kostkę i przesmażamy na dużej ilości oleju. Gorącą cebulę z olejem wlewamy do pozostałych składników i mieszamy. Sałatkę należy wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepsza jest następnego dnia.
Potrzebne przybory:
deska, nóż, miska
Jak podawać?
W ładnym naczyniu...
Uwagi:
Sałatka, niestety, nie wygląda pięknie. Nie mam pojęcia, jak ją przystroić, ale wszystko rekompensuje smak. Można zawsze posypać pietruszką, ale chyba grubo siekaną.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Autor | Makucha |