Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
Chyba każdy potrafi zrobić, ale nie każdy potrafi podać dokładne składniki, ja zawsze robię "na oko", więc niestety nie podam składników.
Na farsz:
1 duża cebula,
50-70 dag pieczarek,
20-30 dag żółtego sera,
maggi, sól, pieprz
olej
Jak przyrządzić?
Gdy jesteśmy już szczęśliwymi posiadaczami naleśników, (najlepiej bladych, bo potem je jeszcze raz podsmażam), kroimy pieczarki według uznania lub ścieramy na tarce. Ścieramy także ser. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki, a kiedy się duszą, dodajemy maggi - po odparowaniu pozostawia fajny aromat, choć nie każdy lubi. Pieprzymy i jeśli jest potrzeba, solimy. Gdy z pieczarek odparuje cały sok, wyłączamy gaz, a do gorących jeszcze pieczarek wrzucamy ser i mieszamy, tak żeby się rozpuścił. Farsz gdy wystygnie, robi się sztywny i trudniej się nadziewa. Nakładamy go na połówki naleśników i składamy w kopertę, tzn. na cztery. Gdy są już poskładane, podsmażamy je ponownie na odrobinie oleju, wtedy stają się chrupiące, a farsz się cudownie rozpływa.
Potrzebne przybory:
Co tam macie w kuchni, ale patelnia jest nieodzowna!
Jak podawać?
Najsmaczniejsze z keczupem, ale można też z dowolnymi surówkami.
Uwagi:
Ulubione danie w mioch skromnych progach.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | Dużo! |
Kaloryczność | Duża, ale warto! |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Puszka |