Składniki:
450-500 g cielęciny (kilka kawałków cienko pokrojonego surowego mięsa - ważne, by było cienkie),
pół kieliszka czerwonego wytrawnego wina,
płaska łyżka ostrej papryki,
2 łyżki słodkiej papryki,
puszka pomidorów w zalewie,
2 łyżeczki sambalu,
odrobinka masła
Jak przyrządzić?
Starannie nacieramy cielęcinę ostrą i mniejszą ilością słodkiej papryki oraz sambalem do smaku. Kładziemy na dość głębokim talerzu i zalewamy małą ilością wina. Odstawiamy na jedną dobę w chłodne i suche miejsce.Po 24 godzinach kroimy mięso na wąskie i cienkie paseczki sługości 5 cm i podsmażamy je na maśle. Robimy sos - pomidorki rozgniatamy widelcem i wraz z odrobinką ich własnego soku wlewamy do rondelka, dodajemy pozostałą ostrą i słodką paprykę oraz niecałą (najlepiej 1/2) łyżeczkę sambalu. Mieszamy i do lekko posmażonego mięsa dodajemy tyle sosu, by pokryć cielęcinę, ale by ta w nim nie pływała. Dusimy to pod przykryciem od 5 do 7 minut.Voila :)
Potrzebne przybory:
Miska, widelec, nóż, patelnia..
Jak podawać?
Z ryżem gotowanym z jedną kostką bulionu warzywnego (wyjdzie złoty) oraz surówką z kapusty czerwonej.
Uwagi:
Danie bardzo ostre. Jak zwykle w moim przypadku przepis kilknaście razy sprawdzony, lecz wzięty z restauracji, gdzie pierwszy raz to danie jadłam. Sambal to bardzo ostra, wschodnia przyprawa - dostępna w dobrych sklepach spożywczych.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Nana |