Cielęcina po sułtańsku - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

450-500 g cielęciny (kilka kawałków cienko pokrojonego surowego mięsa - ważne, by było cienkie),
pół kieliszka czerwonego wytrawnego wina,
płaska łyżka ostrej papryki,
2 łyżki słodkiej papryki,
puszka pomidorów w zalewie,
2 łyżeczki sambalu,
odrobinka masła

Jak przyrządzić?

Starannie nacieramy cielęcinę ostrą i mniejszą ilością słodkiej papryki oraz sambalem do smaku. Kładziemy na dość głębokim talerzu i zalewamy małą ilością wina. Odstawiamy na jedną dobę w chłodne i suche miejsce.Po 24 godzinach kroimy mięso na wąskie i cienkie paseczki sługości 5 cm i podsmażamy je na maśle. Robimy sos - pomidorki rozgniatamy widelcem i wraz z odrobinką ich własnego soku wlewamy do rondelka, dodajemy pozostałą ostrą i słodką paprykę oraz niecałą (najlepiej 1/2) łyżeczkę sambalu. Mieszamy i do lekko posmażonego mięsa dodajemy tyle sosu, by pokryć cielęcinę, ale by ta w nim nie pływała. Dusimy to pod przykryciem od 5 do 7 minut.Voila :)

Potrzebne przybory:

Miska, widelec, nóż, patelnia..

Jak podawać?

Z ryżem gotowanym z jedną kostką bulionu warzywnego (wyjdzie złoty) oraz surówką z kapusty czerwonej.

Uwagi:

Danie bardzo ostre. Jak zwykle w moim przypadku przepis kilknaście razy sprawdzony, lecz wzięty z restauracji, gdzie pierwszy raz to danie jadłam. Sambal to bardzo ostra, wschodnia przyprawa - dostępna w dobrych sklepach spożywczych.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Trudnośćśredni
Porcje2-3
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt30 zł
AutorNana

Cielęcina po sułtańsku: Podobne przepisy

Cielęcina po sułtańsku: wypróbuj również

Cięlecina z bazylią i czosnkiem

... Kurczak nie musi być jedynym mięsem, pojawiającym się na twoim stole. Zapowiedzieli się goście? A może masz ochotę zaserwować samej sobie coś naprawdę delikatnego, pysznego, a w dodatku aromatycznego? Cielęcina z bazylią i czosnkiem z pewnością ...

dawno temu

Polędwiczki cielęce

... Nawet osoby nie będące gorącymi wielbicielami mięsa, zastanawiając się nad jego najbardziej wykwintnym rodzajem, z dużą dozą prawdopodobieństwa wskażą cielęcinę. Nie jest to produkt, jaki na co dzień ... , lecz niezwykle smaczną cielęcinę. ...

dawno temu

Sos chrzanowy z pomarańczą - pyszny dodatek do drobiu

... Sos chrzanowy to doskonały dodatek do drobiu i cielęciny. A jeśli jeszcze dodamy do tego wszystkiego pomarańczę, to powstanie potrwa niezwykła i wyszukana. Takich rzeczy nie podaje się na pierwszym lepszym stole. Zrób sobie prawdziwą ucztę. ... ...

dawno temu

Jak zrobić sos curry?

... Sos curry to doskonały dodatek do drobiu, ryb i cielęciny. Podkreśla smak mięsa i wydobywa z niego to, co najlepsze. Warto mieć pod ręką przepis na sos curry, by zawsze móc wzbogacić i urozmaicić swoje potrawy. Z takim dodatkiem nigdy nie będą ...

dawno temu

Przepis na sos winegret

... Sos winegret pasuje idealnie do wszystkich sałatek. Ale to nie jedyne jego zastosowanie. Świetnie nadaje się również do marynowania kurczaka, ryb, owoców morza czy cielęciny. Sprawdź co powinno się znaleźć w sosie winegret, by wszystkie twoje ...

dawno temu

Szałwia w twojej kuchni!

... do ostygnięcia, po czym wlej zupę do blendera. Zmiksuj na gładką masę, a następnie wrzuć z powrotem do garnka i podgrzej. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj w głębokich miseczkach z grzankami. Cielęcina z szałwią ... i cebulą Składniki: 400 g ...

dawno temu

Jesienna dieta

... i seler. Dieta jesienna powinna być bogata w ryby, zwłaszcza morskie – śledziki, makrelę i łososia oraz w cielęcinę i drób. Mięso i ryby uchronią organizm przed stratą ciepła. ... i seler. Dieta jesienna powinna być bogata w ryby, zwłaszcza ...

dawno temu

Roladki mięsne

... . A na zachętę podaję dwa przepisy na roladki mięsne, które są idealne na wiosnę. Roladki francuskie  400g cielęciny (4 plastry po 100g każdy),100ml bulionu warzywnego,100ml wytrawnego, czerwonego wina ... z nadmiaru tłuszczu (najlepiej ...

dawno temu

5 składników cenionych przez olimpijskich bogów

... (szczególnie w tamtym czasie cenione) mają tak donośny i czysty krzyk właśnie ze względu na spożywanie pora. 4.Jagnięcina i cielęcina To mięso spożywano tradycyjnie podczas igrzysk olimpijskich ...

dawno temu

Jedzenie ze słoiczków czy gotowane?

... czy warzyw, żeby dziecko wyrabiało sobie nawyk gryzienia: ragout, risotto, cielęcina brzmią na tyle smakowicie, że mogą się na nie skusić nawet dorośli. Jedzenie tylko słoiczków nie jest zbyt ekonomiczne ...

dawno temu

Potrawy na odchudzanie

... świeżych ogórków, połówki dużych cebul. Nadziewana papryka – przepisy na odchudzaniePrzygotuj mięsny farsz do warzyw, w tym papryki. Mieloną cielęcinę połącz z uduszoną w dwóch łyżkach białego wina ...

dawno temu

Słoiczki czy domowo? Jedzenie dla maluszka

... temu dziecko wyrabiało sobie nawyk gryzienia: ragout, risotto, cielęcina brzmią na tyle smakowicie, że mogą się na nie skusić nawet dorośli. Jedzenie samych słoiczków nie jest zbyt ekonomiczne ...

dawno temu

„Harem Sulejmana” Colin Falconer – recenzja

... się również z kulturą Imperium Osmańskiego. Przybliża czytelnikowi zasady panujące w haremie jako swego rodzaju instytucji oraz istotę władzy sułtańskiej. „Harem Sulejmana” to ciekawa, intrygująca ...

dawno temu

Damskie i męskie perfumy orientalne dzienne i wieczorowe

... się marka Al Harmain. Swoje niepowtarzalne i głębokie zapachy sprzedaje w pięknie zdobionych flakonach, które przywodzą na myśl sułtańskie pałace i dawny przepych Bliskiego Wschodu. Marka tworzy zapachy ...

dawno temu

Jak długo przechowywać żywność?

... 3-5 dni, w zamrażalniku 6-9 miesięcysurowa cielęcina: w lodówce 3-5 dni, w zamrażalniku 4-6 miesięcygotowane mięso: w lodówce 4-5 dni, w zamrażalniku 2-4 miesiącezupa: w lodówce 2-3 dni ...

dawno temu

Mięso a dieta dziecka

... podrośnie, możesz podać mu cielęcinę, jagnięcinę a na końcu wołowinę i wieprzowinę. Mięso w diecie niemowląt powinno stanowić dodatek do potraw, np. zupek i przecierów. Bezpiecznie jest zacząć ...

dawno temu

Jak zachować zgrabną sylwetkę zimą?

... , drób, indyk, cielęcina, fasola, groch, soczewica, soja.Produkty bogate w błonnik - kasza gryczana, brązowy ryż/makaron, pieczywo razowe, soczewica, maliny, jeżyny, suszone figi, śliwki ...

dawno temu

Powiązane Tematy