Składniki:
1/2 kg mięsa (wieprzowego lub piersi z kurczaka),
2 cebule,
papryka czerwona i zielona,
szklanka ryżu,
kostka rosołowa,
przyprawy (pieprz, tymianek, bazylia),
olej (2-3 łyżki)
Jak przyrządzić?
Mięso pokroić w kostkę, posolić i posypać pieprzem. Cebulę i paprykę pokroić w paski. W żaroodpornym naczyniu rozgrzać dobrze olej i wrzucić mięso - obsmażyć je dobrze ze wszystkich stron, a w tym czasie zagotować 2 szklanki wody. Dodać do mięsa cebulę z papryką, chwilkę razem posmażyć, potem wsypać ryż (surowy)i też chwilkę przesmażyć, dolać 2 szklanki wrzątku, dodać kostkę rosołową, przyprawy, chwilkę pogotować, mieszajac. Potem przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 45-50 min.
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne lub garnek, który może być w piekarniku.
Jak podawać?
Dobrze smakuje z jakąś ostrą sałatką.
Uwagi:
Może to nie jest prawdziwe risotto, ale smakuje fajnie i chyba prościej je przygotować niż to, które cały czas trzeba gotować i mieszać.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Anunka |