Składniki:
4 filety z kurczaka,
4 duże naleśniki,
4 świeże pomidory,
1 świeża sałata,
1 opakowanie panierki do mięs,
śmietana 18%,
czosnek, bazylia, ocet (lub sok z cytryny), sól, pieprz, cukier
Jak przyrządzić?
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Sałatę umyć i posiekać.Kurczaka pokroić w kostkę i moczyć w mleku przez około pół godziny. Później obtoczyć w panierce (ewentualnie można obtoczyć w jajku i bułce tartej z dodatkiem curry), usmażyć. W międzyczasie, kiedy mięso się smaży, zrobić sos bazyliowy. Do śmietany dodać bazylię, pieprz, sól, szczyptę cukru, wydusić czosnek i dodać ocet. Wymieszać. Jeżeli wolimy gęściejszą wersję, można dodać skrobię modyfikowaną. Kiedy mięso będzie zrumienione, układamy je na środku naleśnika, na to pomidory, sałatę i polewamy to sosem. Naleśniki składamy na pół i podajemy od razu po przygotowaniu.
Uwagi:
Sos bazyliowy należy doprawić wg uznania, dlatego nie podaję proporcji :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Wiedźma |