Składniki:
1 biszkopt ciemny, 750 ml śmietany kremówki, 3 opakowania śmietan fix, wiśnie kandyzowane lub mrożone bez pestek, 200 ml kirschschnapsu (szwajcarski trunek z wiśni, można zastąpić polską wiśniówką), wiórki czekoladowe
Jak przyrządzić?
Biszkopt przekroić na trzy placuszki (kupione już są), śmietanę ubić ze śmietan fix i odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować syrop do nasączania biszkoptu: pół szklanki soku wiśniowego zagotować z 0,25 szkl. wody i łyżką cukru. Po ostudzeniu wlać kirschschnaps (ew. wiśniówkę). Nasączyć syropem placek, wyłożyć czwartą część śmietany, a na śmietanę część wiśni, następny placek, potem syrop, śmietana, wiśnie, placek, syrop, cienka warstwa śmietany. Posypać wiórkami z czekolady, pozostałą śmietaną posmarować boki tortu i również posypać czekoladą. Na wierzchu można ozdobić tort bezikami ze śmietany. Smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | edytka |