Składniki:
ziemniaki, por, cebula, gęsta śmietana, ser żółty, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, olej do smażenia
Jak przyrządzić?
Ziemniaki myjemy, a potem gotujemy w łupinkach. Po ostudzeniu pozbywamy się łupinek i mielimy ziemniaki w maszynce do mięsa bądź w jakimś innym urządzeniu. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, wrzucamy do miski ze zmielonymi ziemniakami, następnie kroimy por (przecinamy go wzdłuż) i smażymy z gałką muszkatołową, aż zmięknie. Potem dodajemy to do miski, w której znajdują się ziemniaczki z cebulką. Dodajemy gęstą śmietanę, sól i pieprz do smaku. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia i przykrywamy plastrami żółtego sera. Zapiekamy w piekarniku (180 stopni) przez 30 minut!Smacznego.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | ??? |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | efka |