Składniki:
Kartonik śmietanki kremówki,
kawa rozpuszczalna (łyżeczka rozpuszczona w 1/3 szklanki),
spirytus (kieliszek),
gorzkie prawdziwe kakao 2 łyżeczki,
biszkopt,
łyżeczka kawy rozpuszczalnej i łyżeczka słodkiego kakao
Jak przyrządzić?
Mieszamy rozpuszczoną kawę z kieliszkiem spirytusu i gorzkim kakao. Kropimy kawowym eliksirem biszkopt - na tyle, by był wilgotny (nawet mocno), ale żeby się nie łamał. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.Kremówkę ubijamy na sztywno i również odstawiamy do lodówki.Kremówką napełniamy woreczek albo strzykawkę do kremów i nakładamy ją na biszkopt.Na wierzch sypiemy (rozcieramy w dłoniach) kawę i słodkie kakao. Voila :)
Potrzebne przybory:
Najbardziej egzotycznym spośród przyborów jest strzykawka do kremu, ale można ją zastąpić woreczkiem albo zapytać mamę, jak to robiła z kremem 20 lat temu :)
Jak podawać?
Schłodzoną z Martini Bianco.
Uwagi:
Dosć mocne ze względu na obecność alkoholu, ale aromatyczne i pyszne. Pierwszy raz jadłam to w restauracji Verona w Warszawie, drugi raz w Krakowie podane pod nazwą tiramisu :)))Komuś się pomyliło.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Nana |