Składniki:
ok. 70-80 dag piersi z kurczaka (albo polędwiczek z kurczaka), 3-4 pory (pokroić w talarki), puszka kukurydzy (opcjonalnie), ok. 40 dag pieczarek, keczup, majonez, 4-5 ząbków czosnku, zioła (opcjonalnie), sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Główne skaładniki układamy warstwowo.Dno żaroodpornego naczynia smaruję oliwą, układam połowę pokrojonych porów, na to kładę połowę przyprawionego wg gustu mięsa (ja solę, pieprzę, posypuję papryką i ziołami), połowę pokrojonych pieczarek. Wsypuję połowę puszki kukurudzy i znowu na to kładę resztę porów, mięska, pieczarek i kukurydzy. Z keczupu i majonezu robię sos mniej więcej w proporcjach 3 łyżki keczupu/łyżka majonezu, dodaję do tego czosnek i polewam całość. Wszystko wkładam do piekarnika na ok. 45-50 minut.
Jak podawać?
Ja podaję w tym żaroodpornym naczyniu.Smacznego.
Uwagi:
Przepis dostałam od koleżanki i przyznam szczerze, że sceptycznie podchodziłam do takiej ilości porów, ale bardzo miło się zaskoczyłam, bo upieczony por jest słodziutki.Proporcje keczupu i majonezu można zmieniać wg upodobań smakowych. Za dużo majonezu względem keczupu może spowodować, że sos będzie za tłusty. Zawsze zresztą można go spróbować przed polaniem ;)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Siemka |