Składniki:
- piersi z kurczaka,
- oliwa,
- ocet winny czerwony,
- zioła prowansalskie (lub bazylia, oregano, tymianek),
- 5 - 6 ząbków czosnku,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Piersi ugotować.Przygotować oliwe(3 łyżki), wycisnąć do niej 3 ząbki czosnku, dodać zioła, przyprawić, wymieszać składniki. Ugotowane piersi pozostawić (z dwóch stron) w przygotowanej oliwie ok.20- 30 min. Nastepnie podgrzać oliwę na patelni, na małym ogniu podsmażyć. Na kilka minut przed wyłączeniem dodajemy pozostały, wyciśnięty czosnek oraz posypujemy sowicie ziołami, mieszamy.(należy uważać aby czosnek i zioła nie przypaliły się). Mozna zioła zalać odrobiną wody, i wtedy dodać do piersi.Wyłaczyć i najlepiej przykryc patelnie na moment. sMACZNEGO.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | znośnie |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | LIDKA |