Zapiekanka z ryby z sosem beszamelowym

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 kg fileta lub kostki z ryby (np. mintaj),
- 1 kg pieczarek,
- 3 duże cebule,
- sól,
- pieprz.

Na sos:
- 1/2 l. mleka,
- 1/4 kostki margaryny np. (Kasi),
- 1,5 łyżki maki krupczatki,
- ser żółty.

Jak przyrządzić?

Rybę obtaczamy w jajku, mące, solimy, pieprzymy i smażymy, kładziemy do naczynia żaroodpornego, pieczarki z cebulą dusimy, pieprzymy, solimy i kładziemy na rybę.
Przygotowanie sosu: rozpuszczamy margarynę i dodajemy mąkę mieszając i odstawiamy z ognia, poczym dodajemy zimne mleko i gotujemy, aż sos zgęstnieje, potem polewamy na rybę i pieczarki, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy (pod przykryciem) w piekarniku 30-40 minut 180 stopni C.

Potrzebne przybory:

Patelnia, garnek, naczynie żaroodporne najlepiej kwadratowe.

Jak podawać?

Na talerzu z winem półwytrawnym białym, bez pieczywa, ponieważ jest naprawdę syta. Ewentualnie ogórek kiszony.

Uwagi:

Możemy wziąć połowę składników, a porządnie najedzą się trzy osoby, smakuje wyśmienicie, może się wydawać trudne w zrobieniu, ale robi się naprawdę szybko, jest bardzo syte i bardzo smakuje.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćśredni
Porcje6-7 porcji
Kalorycznośćdosyć dużo
Przybliżony koszt20 zł
Autormonia

Zapiekanka z ryby z sosem beszamelowym: Podobne przepisy

Zapiekanka z ryby z sosem beszamelowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy