Składniki:
- 1 kg fileta lub kostki z ryby (np. mintaj),
- 1 kg pieczarek,
- 3 duże cebule,
- sól,
- pieprz.
Na sos:
- 1/2 l. mleka,
- 1/4 kostki margaryny np. (Kasi),
- 1,5 łyżki maki krupczatki,
- ser żółty.
Jak przyrządzić?
Rybę obtaczamy w jajku, mące, solimy, pieprzymy i smażymy, kładziemy do naczynia żaroodpornego, pieczarki z cebulą dusimy, pieprzymy, solimy i kładziemy na rybę.
Przygotowanie sosu: rozpuszczamy margarynę i dodajemy mąkę mieszając i odstawiamy z ognia, poczym dodajemy zimne mleko i gotujemy, aż sos zgęstnieje, potem polewamy na rybę i pieczarki, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy (pod przykryciem) w piekarniku 30-40 minut 180 stopni C.
Potrzebne przybory:
Patelnia, garnek, naczynie żaroodporne najlepiej kwadratowe.
Jak podawać?
Na talerzu z winem półwytrawnym białym, bez pieczywa, ponieważ jest naprawdę syta. Ewentualnie ogórek kiszony.
Uwagi:
Możemy wziąć połowę składników, a porządnie najedzą się trzy osoby, smakuje wyśmienicie, może się wydawać trudne w zrobieniu, ale robi się naprawdę szybko, jest bardzo syte i bardzo smakuje.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6-7 porcji |
Kaloryczność | dosyć dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | monia |