Składniki:
- 3 pstrągi,
- 0,5 kg dobrze uwędzonego boczku,
- garść natki zielonej pietruszki,
- sól, pieprz, granulat czosnku.
Jak przyrządzić?
Pstraga sprawić, umyć (nie należy skrobać). Boczek pokroić w cienkie plastry, które rozłożuć na blaszce takiej zwykłej do ciasta. Ułożyć na ten boczek 3 pstrągi (ewentualnie więcej jak mniejsze). Brzuszek każdego pstrąga przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem w proszku, można dodać innych przypraw jak curry lub papryka, a następnie wypełnić kilkoma gałązkami zielonej pietruszki. Na wierzch pstrąga taki sam zestaw: sól, pieprz, czosnek i dużo pietruszki. Wstawić do piekarnika. Piec 1 godz. i 10 minut, aż boczek będzie przypieczony.
Potrzebne przybory:
Nóż i blacha do pieczenia.
Jak podawać?
Podawać tak jak się piecze. przełożyć na piękny półmisek i to wszystko.
Uwagi:
Nie trzeba niczym polewać, pietruszka doda rybie smaku orzechów, a boczek mniaaaaaam jak prawdziwy wędzony węgorz.Acha na stół podajemy tak jak leżały na blaszce. Smacznego, naprawdę pyszne.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 porcji |
Autor | dzitka |