Składniki:
- plastry schabu (ilosc wg potrzeb),
- ser żółty starty na grubej tarce,
- ketchup,
- majonez,
- przyprawa curry,
- jajko,
- mąka,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz,
- olej.
Jak przyrządzić?
Kotlety rozbic, oprószyć solą i pieprzem, opanierować w mące, jajku i bułce tartej, podsmażyć na złoty kolor. Ułożyć na blaszce, posypać po wierzchu przyprawą curry (dość obficie , bo to wlasnie ta przyprawa nadaje kotletom charakteru) Następnie posypac grubo żółtym startym serem, na wierzch położyc łyżkę ketchupu, obok łyżkę majonezu. Piec w piekarniku aż ser się roztopi.
Uwagi:
Niby tylko kotlety schabowe, ale wyglądaja strojnie i smakują zupełnie inaczej. Można podawać na różne okazje, z ziemniakami, frytkami , surówkami- wg uznania. Można kotlety przygotować wcześniej, pozostawić w lodowce pod przykryciem a do piekarnika wstawić na ok 20 minut przed podaniem .
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Dorota(KW) |