Składniki:
- 50 dkg mąki,
- 4 dkg drożdży,
- 1/4 l mleka,
- łyżka cukru,
- 1 jajko,
- 1/2 kostki masła,
- 1 i 1/2 kg śliwek węgierek,
- 25 dkg mielonych orzechów laskowych (mogą być też i włoskie),
- 4 białka,
- 4 łyżki cukru,
- cynamon,
- trochę cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Drożdze rozrabiamy na rozczyn (z łyżką cukru, łyżką mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka). Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy stopiony i wystygły tłuszcz. Dodajemy podrośnięty rozczyn, wyrabiaby dobrze i odstawiamy do wyrośnięcia. Wykładamy na blachę (posmarowaną, posypaną bułką tartą) i pozwalamy jeszcze chwilkę rosnąć.Białka ubijamy na sztywno z 4 kopiastymi łyżkami cukru i rozkładamy na cieście.Orzechy mieszamy z 1 łyżką bułki tartej, sypiemy po pianie. Śliwki rozcinamy na połówki i układamy dachówkowo na orzechach. Pieczemy w temp. 200 st. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem z cynamonem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Autor | KrysiaMisia |