Ciasto drożdżowe ze śliwkami w wersji light
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuJeżeli nie masz pomysłu na to, w jaki sposób konstruktywnie spędzić czas z rodziną lub przyjaciółmi, zaaranżuj wspólne gotowanie. Połączenie sił i umiejętności w celu stworzenia choćby najprostszego dania przyniesie wam wiele radości i zacieśni łączące was więzi. Tymczasem idealnym sposobem na zbliżenie do siebie domowników i zaspokojenie zwiększonego, jesiennego apetytu jest upieczenie placka drożdżowego ze śliwkami. Dowiedz się, jak przyrządzić ten przysmak bez konieczności martwienia się o dodatkowe kilogramy.
Przepis na owocowy placek drożdżowy
Jak wiadomo, ciasta nie należą do najmniej kalorycznych przekąsek, jednak po zastąpieniu kilku składników wykorzystywanych przez nasze babcie do przygotowaniatradycjnego placka drożdżowego, uzyskasz jego lżejszą wersję. Biały cukier zamień na trzcinowy, a mleko krowie – na sojowe, np. ViveSoy o smaku waniliowym. Jest to produkt stworzony ze składników pochodzenia roślinnego, który dostarcza organizmowi wapnia, potasu, fosforu i innych istotnych wartości odżywczych.
Do przygotowania ciasta potrzebujesz:
- 1 kg mąki,
- śliwek (ilość wedle uznania),
- 10 dag drożdży,
- 3 łyżek cynamonu,
- 1 szklanki cukru trzcinowego,
- 1½ szklanki mleka,
- 1 kostki margaryny,
- cukru waniliowego,
- 5 jajek,
- szczypty soli.
Drożdże, letnie mleko (½ szklanki) i odrobinę mąki wykorzystaj do sporządzenia rozczynu. Mąkę wsyp do miski, do której dodaj także rozczyn, gdy już wyrośnie. Do mieszanki dodaj jajka, resztę letniego mleka, cukier waniliowy, cukier, cynamon i szczyptę soli. Po dokładnym połączeniu składników, dodaj margarynę. Z masy uformuj kulkę, a następnie odstaw ją w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, przełóż je do blaszki, którą wcześniej nasmaruj tłuszczem, i ponowie odstaw do podrośnięcia. Następnie dodaj do masy śliwki – jeżeli pokroisz je w cienkie plastry, nie wnikną w głąb ciasta. Placek piecz przez 45–50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
*Źródło zdjęcia: materiały prasowe
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze