Kurczak po seczuańsku
KAROLINA • dawno temuPiersi z kurczaka to produkt bardzo przyjazny początkującym kucharzom. Istnieje kilka powodów, dla których to właśnie one powinny jako pierwsze stać się przedmiotem naszych kulinarnych eksperymentów. Po pierwsze, już same w sobie świetnie smakują ze względu na wyjątkowo delikatną strukturę. Oprócz tego, to mięso jest idealnym rozwiązaniem dla osób nieprzepadających za oczyszczaniem wieprzowiny z żyłek, pozostałości skóry i innych elementów, które muszą zostać usunięte przed przyrządzeniem. Co prawda, piersi także posiadają fragmenty, których należy się pozbyć, jednak jest ich znacznie mniej. Najważniejszym powodem, dla którego to właśnie piersi powinnyśmy wybierać na początku swojej kulinarnej drogi jest trudność w zepsuciu tego produktu podczas jego przyrządzania. Kiedy już poradziłaś sobie z robieniem schabowych z piersi kurczaka, czas na poznanie nowych tajników odległej kuchni chińskiej. To właśnie czerpiąc z jej tradycji, przyrządzisz kurczaka po seczuańsku.
Chińskie potrawy
Dania chińskie zazwyczaj kojarzymy z budkami serwującymi jedzenie na wynos. Niestety taki tok rozumowania jest bardzo krzywdzący dla kuchni chińskiej. Okazuje się bowiem, że bazując na takim oglądzie, od razu odrzucamy świetne chińskie jedzenie. Nie zawsze bowiem zdajemy sobie sprawę z tego, że chińskie potrawy cechuje ogromna różnorodność. Mówiąc o kuchni tego kraju, trzeba wziąć pod uwagę przede wszystkim ogromny obszar, jaki zajmuje to państwo i jego bogatą historię. Wspomniane okoliczności powodują, że panuje w niej niewyobrażalna różnorodność. Oczywiście znaleźć w niej można przepisy wprawiające w zdziwienie, jak na przykład potrawka z psa, jednakże równie wiele potraw śmiało mogą jeść przyzwyczajeni do swoich gustów Europejczycy, a nawet weganie. Przecież to właśnie tej tradycji kulinarnej zawdzięczamy rozpropagowanie ryżu lub grzybów mun. Dostarczy ona nam także wielu inspiracji związanych z przygotowaniem drobiu. I tak, znaleźć można w niej dużo prostych przepisów na kurczaka, do których niewątpliwie trzeba zaliczyć kurczaka po seczuańsku. Korzystając z poniższej receptury, możesz również przyrządzić kaczkę po seczuańsku.
Piersi z kurczaka po chińsku
Do przyrządzenia kurczaka po seczuańsku będziesz potrzebowała:
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 żółtej papryki,
- 1 zielonej papryki,
- sosu sojowego,
- mąki kukurydzianej,
- soli,
- pieprzu syczuańskiego,
- 2 cebul,
- 6 ząbków czosnku.
Piersi z kurczaka trzeba umyć i oczyścić, a następnie pokroić w niewielką kostkę. Zanim zabierzemy się do ich smażenia, należy macerować je przez około pół godziny w łyżce sosu sojowego i mące kukurydzianej.
Paprykę zieloną i żółtą powinno się obrać i pokroić w kostkę. To samo należy zrobić z cebulą i czosnkiem. Kiedy kurczak się zamarynuje, trzeba usmażyć go na oleju. Gdy nie będzie już surowy, powinno się dodać do niego cebulę i czosnek. Kiedy warzywa podsmażą się wraz z odrobiną wody, trzeba dodać wskazane odmiany papryki. Całość powinna się gotować na mniejszym ogniu przez około 5 minut. Gdy danie będzie gotowe, należy doprawić je do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze