Zupa na zimno, jakiej jeszcze nie znałaś!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuCiekawie skomponowana i odpowiednio doprawiona zupa zadowoli kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy. Tym razem masz okazję zachwycenia gości dwiema zupami, które serwować możesz i na ciepło, i na zimno. Dowiedz się, jak przygotować niepowtarzalną zupę marchwiową i gęste purée z zielonego groszku.
Zupa marchwiowa
Gładka, kremowa zupa z marchwi przygotowana przez wprawioną kucharkę może być naprawdę pyszna, choć szybko się nudzi. Dlatego w tym przepisie dla urozmaicenia znalazło się mleko kokosowe i curry. Zupę tę można podawać na zimno lub ciepło. Pamiętaj jednak, że w przypadku, gdy serwujesz danie na zimno, konieczne będzie rozrzedzenie zupy odrobiną wody. Aby przyrządzić ten przysmak, będziesz potrzebować:
- 1 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczki sproszkowanego curry,
- 1 rozdrobnionego ząbka czosnku,
- 1 kawałka imbiru (ok. 1,5 cm),
- ½ średniej, grubo posiekanej cebuli,
- 450 g obranej i pokrojonej marchwi,
- 1 średniego liścia laurowego,
- 2 ½ szklanki bulionu warzywnego,
- ½ szklanki mleka kokosowego,
- prażonych, niesłodzonych płatków kokosowych (do dekoracji).
Wlej olej do średniej wielkości garnka i podgrzewaj na średnim ogniu. Dodaj curry i czosnek, a następnie gotuj przez ok. 30 sekund, dopóki nie poczujesz charakterystycznego zapachu. Umieść w garnku imbir, cebulę, marchew, liść laurowy i bulion, a następnie podwyższ temperaturę, aby doprowadzić zupę do wrzenia. Potem gotuj na mniejszym ogniu, dopóki marchew nie zrobi się miękka, czyli ok. 20 minut. Usuń liść laurowy. Partiami umieszczaj zupę w blenderze w celu uzyskania gładkiej masy. Pamiętaj jednak, żeby zdjąć wieczko i umieścić na urządzeniu papierowy ręcznik – w ten sposób para będzie mogła się swobodnie uwalniać. Gdy uzyskasz pożądaną konsystencję, wlej zupę do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu. Wmieszaj mleko kokosowe i dopraw do smaku. Zupę możesz serwować jako przystawkę w szklankach lub jako pierwsze danie. Jeżeli przyjmujesz gości, udekoruj ją kilkoma płatkami prażonego kokosu.
Zupa z zielonego groszku
Przygotuj pyszne purée z groszku, które podasz na zimno lub gorąco. Możesz się posłużyć warzywami świeżymi (wykorzystaj 3 szklanki łuskanego groszku) lub mrożonymi (użyj całego opakowania 450 g). Oprócz tego potrzebować będziesz także:
- 1 łyżki niesolonego masła,
- 1 pora średniej wielkości (bez korzenia, pokrojonego w cienkie paski),
- 2 łyżeczek soli,
- 2 ½ szklanki bulionu warzywnego,
- ⅛ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- ¼ szklanki liści mięty,
- 1 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Roztop masło w średniej wielkości rondelku na średnim ogniu. Gdy się spieni, dodaj pora, ½ łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Gotuj przez ok. 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodaj bulion, resztę soli oraz pieprzu i zagotuj mieszankę. Dodaj groszek i ponownie zagotuj. Zmniejsz ogień na średni i poczekaj 5 minut, aż groszek zmięknie. Usuń rondelek z ognia i dodaj miętę. Wymieszaj składniki, a następnie odstaw na 10 minut. Przy użyciu blendera partiami twórz z zupy purée. Podobnie jak w przypadku zupy z marchwi, zastąp wieczko papierowym ręcznikiem. Przelej purée do czystego garnka lub miski żaroodpornej i wmieszaj sok z cytryny. Spróbuj i dopraw do smaku. Jeżeli zupę serwować będziesz na ciepło, podgrzej ją na małym ogniu. Jeżeli na zimno – pozwól jej osiągnąć temperaturę pokojową, a następnie przykryj i umieść w lodówce.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze