Zupa rozgrzewająca
OLIWKA . • dawno temuMrozy jeszcze nie odchodzą w przeszłość, dlatego zupa rozgrzewającana pewno się przyda. Musimy teraz o siebie dbać, bo chorowanie wiosną nie jest zbyt przyjemne. Takie danie dostarczy energii i sprawi, że szybko odzyskamy humor po męczącym dniu.
Przygotuj:
- 2 litry bulionu warzywnego
- pół kg ziemniaków
- 3 marchewki
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 20 dag wędzonego boczku
- 3 łyżki groszku konserwowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki śmietany 18%
- łyżkę mąki
- majeranek
- przyprawę typu vegeta
- ostrą mieloną paprykę
1. Zupy mięsne mają to do siebie, że nie tylko rozgrzewają, ale także są bardzo sycące, więc prawdopodobnie drugie danie będzie zupełnie niepotrzebne.
2. Zacznij od pokrojenia boczkuw kostkę i poszatkowania cebuli. Podsmaż oba składniki na oleju.
3. Zagotuj 2 litry bulionu i dodaj do niego pokrojoną w kostkę marchewkę, podobnie przygotowane ziemniaki oraz paprykę.
4. Poczekaj aż warzywa w zupie na zimę zmiękną i dodaj vegetę, groszek konserwowy i przecier pomidorowy.
5. Pozostało ci tylko wymieszać mąkę ze śmietaną i dolać do pysznej rozgrzewającej potrawy. Na koniec majeranek i gotowe.
6. Taka pożywna zupa warzywna doskonale smakuje z białym pieczywem. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze