Niskokaloryczne kawowe smakołyki
REDAKCJA JEJŚWIAT.PL • dawno temuŁakocie, które spełniają wymagania każdego łasucha, a jednocześnie nie przyczyniają się do wzrostu wagi. Czy jest to możliwe? Okazuje się, że tak! Nie musimy rezygnować ze swoich ulubionych słodkości, wystarczy obniżyć ich kaloryczność, delikatnie modyfikując przepisy. Zapewniamy, że mimo takich poprawek, smak deserów będzie równie wyśmienity i nie straci nic ze swej słodyczy.
Odchudzone tiramisu
Do przygotowania odchudzonego tiramisu potrzebujemy:
- biszkoptów – 60 g,
- kawy probiotycznej (np. Chi-Cafe) – 100 ml,
- cukru pudru – 50 g,
- zmielonego cynamonu – 2 łyżeczki,
- gorzkiej czekolady do ozdoby,
- serka białego (President 0% tłuszczu) – 350 g.
Przygotowanie:
Kawę zaparzamy i odkładamy na bok do ostygnięcia. W międzyczasie miksujemy biały serek z cukrem pudrem (masę można zagęścić żelatyną, gdy wychodzi zbyt płynna). W następnej kolejności biszkopty moczymy w kawie i układamy je na dnie blaszki. Na ułożone biszkopty wylewamy połowę przygotowanej masy. Czynność powtarzamy – zmoczone biszkopty kładziemy na masę, po czym wylewamy na nie drugą część serka. Następnie całość posypujemy cynamonem oraz startą gorzką czekoladą (czekoladę warto zetrzeć na tarce, wtedy uzyskamy najlepszy efekt).
Kawowo-orzechowe smakołyki:
- Do przygotowania kawowo-orzechowych łakoci potrzebujemy:
- zmielonych migdałów – 25 g,
- zmielonych włoskich orzechów – 25 g,
- zmielonych laskowych orzechów – 25 g,
- probiotycznej kawy (np. Chi-Cafe) – 25 ml,
- soli i cukru do smaku (cukier zastąpić można niskokalorycznym słodzikiem, jak np. SteviaBase),
- masła – 100 g,
- mąki pszennej – 150 g.
Przygotowanie:
Pokrojone masło ugniatamy z mąką. W następnej kolejności dodajemy zmielone migdały, orzechy włoskie i laskowe, kawę, a także do smaku szczyptę soli i cukru. Przygotowaną masę chowamy do lodówki na minimum pół godziny. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie dzielimy ciasto na dwie kulki, spłaszczając przy tym każdą od dołu i od góry. Po nadaniu odpowiedniego kształtu wykładamy ciastka na blaszkę. Kawowo-orzechowe smakołyki pieczemy przez około 18–20 minut, aż się zarumienią.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze