„Zielono mi” szepce sałatka
DAMIESA • dawno temuWiosenne porą kiedy wszystko wokół kwitnie a trawa zielenieje w oczach, warto też postarać się by ten kolor zagościł także na naszym talerzu. Wybór rodzaju „zieleniny” jest dość spory, dlatego ja postaram się zachęcić Was do wypróbowania kilku z opcji.
Oregano – przyprawa ta pasuje np, do ziemniaków, więc z innych składników można dodać np. żółty ser i kurczaka i całość polać śmietaną, zaś w nieco lżejszej wersji proponowałabym użyć kapusty pekińskiej zmieszanej z pomidorami i ogórkiem oraz jogurtem naturalnym.
Szczypiorek – ja bez niego nie wyobrażam sobie wiosennych kanapek, a wkomponowany do sałatki smakuje jeszcze lepiej. Tutaj śmiało można puścić wodze fantazji i eksperymentować ze składnikami. Ja proponuję wykorzystać go w zestawieniu jajka, ser żółty, szynka, groszek, kukurydza, czerwona fasolka. Całość mieszamy z majonezem i doprawiamy dla smaku solą i pieprzem.
Brukselka – z czym ją połączyć? Np. z jabłkiem marchewką, cebulką i kiszonym ogórkiem. Składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem.
Bazylia – jej aromat na myśl przywodzi włoskie specjały i trudno się dziwić, bo przyprawa ta jest wykorzystywana w tamtejszej kuchni niezwykle często. Dodając ją do sałatki warto jako składnik główny wykorzystać pomidory, które z bazylią stanowią bardzo smaczny duet. Przyda się też drobno posiekana sałata, ogórek, wędzony ser żółty, lub ser feta.
Szpinak – sporządzona z jego dodatkiem sałatka dodaje energii i odświeża. Możemy tu wykorzystać takie składniki jak : pomidory, kukurydza z puszki, awokado, jaka i kawałki szynki oraz sera żółtego. Całość warto lekko skropić sokiem z cytryny i dodać kilka kropel oliwy z oliwek. Można też opcjonalnie wykorzystać majonez. Świetnie też smakować będzie z chlebowymi grzankami i boczkiem.
Jakie jeszcze sałatki z „zielonym w tle” byście dodali?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze