Składniki:
- 50 dkg mąki pszennej,
- 5 dkg drożdży,
- 1 szkl. mleka,
- 1 całe jajko,
- 4 żółtka,
- 15 dkg cukru,
- 1/2 kostki masła,
- aromat waniliowy,
- 2 ładne pomarańcze (duże),
- 35 dkg cukru,
- kilka orzechów,
- sól.
Jak przyrządzić?
Drożdzę mieszamy z łyżka cukru, łyżką mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Gdy rozczyn podrośnie - wlewamy go do przesianej mąki, dodajemy 5 żółtek utartych uprzednio z cukrem (z resztą cukru z tych 15 dkg) i wlewamy ciepłe mleko. Dodajemy stopiony, przestygnięty tłuszcz. Wyrabiamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia.Pomarańcze szorujemy bardzo dokładnie szczoteczką, nakłuwamy w kilku miejscach i wkładamy wrzątku i gotujemy 30 minut. Gdy wystygną, kroimy je na plastry - razem ze skórką!! w płaskim naczyniu zagotowujemy syrop z 35 dkg cukru i niewielkiej ilości wody, wkładamy pomarańcze i gotujemy do zeszklenia.Połowę ciasta rozkładamy, na to układamy plastry pomarańczy i nakrywamy resztą ciasta. Smarujemy wierzch osłodzonym białkiem, sypiemy pokruszonymi orzechami i pieczemy.
Uwagi:
Ja to ciasto robię w szerokich keksówkach, jako babkę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Autor | KrysiaMisia |