Plamki na pomarańczach? Pod żadnym pozorem nie kupuj tych owoców
Kilka wskazówek jak wybrać smaczne i zdrowe pomarańcze
Nie kupuj pomarańczy z przeceny z charakterystycznie odstającą skórką. Do kosza powinna też trafić każda nadpsuta pomarańcza. Nawet mała plamka na skórce dyskwalifikuje owoc, bo może być źródłem rakotwórczej pleśni. To kilka podstawowych zasad, którymi powinniśmy kierować się wybierając pomarańcze.
Jak już znajdziemy owoce, które wyglądają na świeże, warto pamiętać, że bez względu na to, czy pomarańcze są duże czy małe powinny być ciężkie. Skórka nie powinna być ani za gruba, bo wtedy pomarańcze będą mało soczyste, ani za cienka, bo to oznacza, że ktoś usiłuje nam sprzedać pomarańcze nadające się wyłącznie na sok.
Nikt nie lubi pestek, ale nie każdy wie, że jest bardzo prosty sposób na wybranie owoców, które ich nie mają. Trzeba zwrócić uwagę na pępek owocu, który w tym przypadku powinien być dość duży i nieregularny. A czym jest pępek? To drugi, nierozwinięty owoc pomarańczy, który wchłania nasiona pierwszego.
A dla wszystkich, którzy nie lubią obierać pomarańczy jedna rada: będzie łatwiej to zrobić, gdy zanurzymy na chwilę owoc w ciepłej wodzie.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze