Dlaczego warto jeść pomarańcze?
10. Wzmocniona odporność
Już jedna pomarańcza to 100% dziennej zalecanej dawki witaminy C. Ten ważny składnik odżywczy wspomaga odporność, co oznacza mniej chorób i infekcji.
9. Piękniejsza skóra
Z wiekiem nasza skóra i inne części ciała cierpią z powodu uszkodzeń wolnych rodników. Ten proces podobny jest do rdzewienia metali w kontakcie z powietrzem. Mimo iż jest to nieuniknione, pomarańcze są pełne antyoksydantów i witaminy C, które spowalniają proces starzenia się, przez co wyglądamy młodziej. Poza pomarańczami, jedz inne owoce i warzywa, aby mieć piękną skórę.
8. Polepszenie wzroku
Nie tylko skóra cierpi z powodu procesu starzenia się, również nasze oczy. Pomarańcze bogate są w witaminy A i C oraz potas, które świetnie wpływają na oczy. Aby dobrze widzieć na starość, jedz pomarańczę codziennie.
7. Zapobieganie chorobom serca
Choroby serca często są wynikiem zatkanych arterii spowodowanych niezdrowym stylem życia i spożyciem śmieciowego jedzenia. Pomarańcze zawierają flawonoidy, takie jak hesperydyna, która zmniejsza cholesterol i zapobiega zatykaniu się arterii. To z kolei chroni przed atakami serca i innymi chorobami krążenia.
6. Wspomaganie rozwoju mózgu
Kwas foliowy obecny w pomarańczach wspomaga prawidłowy rozwój mózgu i utrzymuje go w dobrej kondycji. To oznacza, że pomarańcze idealnie nadają się dla kobiet w ciąży, gdyż ich spożycie zapobiega chorobom neurologicznym u dziecka.
5. Zapobieganie rakowi
Badania pokazały, że D-limonen zawarty w pomarańczach zapobiega różnym rodzajom raka, np. rakowi płuc, piersi, skóry itp. Co więcej, antyoksydanty i witamina C wspomagają odporność, która odgrywa ważną rolę w zwalczaniu komórek rakowych.
4. Zapobieganie wrzodom
Pomarańcze to bardzo dobre źródło błonnika, który wspomaga zdrowie żołądka i jelit. Dieta bogata w błonnik zapewni ochronę przed wrzodami i zatwardzeniem.
3. Polepszenie jakości spermy
Antyoksydanty i witamina C obecne w większości owoców, włącznie z pomarańczami, poprawiają jakość spermy, co dobrze wpływa na płodność.
2. Pomarańcze dobre dla diabetyków
Pomarańcze zawierają mnóstwo błonnika i mają wysoki wskaźnik glikemiczny, co oznacza, że jest to świetny wybór dla osób chorujących na cukrzycę. Warto również dodać, że pomarańcze mają słodki smak, a ponieważ cukrzykom nie wolno jeść słodyczy, jest to dobry i sprawdzony deser.
1. Zapobieganie wypadaniu włosów
Pomarańcze bogate są w witaminę C, która potrzebna jest do produkcji kolagenu, który z kolei odpowiada za sklejanie tkanki włosa. Nikt nie lubi zakoli, a pomarańcze mogą być powodem, dzięki któremu nie rozstaniesz się z czupryną na starość.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze