Dlaczego warto jeść czosnek?
10. Czosnek to nie tylko smaczny dodatek
Czosnek często gości w naszej kuchni, lubimy dodawać go do wielu potraw i przyrządzania mięs. Jednak żaden opis czosnku nie będzie kompletny, jeśli nie wspomni się o jego zaletach dla zdrowia. Allicyna zawarta w czosnku ma wspaniałe właściwości antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybiczne. Zalety tego składnika są najlepiej przyswajane, jeśli czosnek jest drobno posiekany, wyciśnięty lub starty na tarce i da mu się chwilę pooddychać. Czosnek to też dobre źródło selenu. Wpływ czosnku na zdrowie to m.in.: wspomaganie krążenia, układu trawiennego i immunologicznego, obniżanie ciśnienia, pozbywanie się toksyn z organizmu i leczenie. Oto wszystkie zalety zdrowotne czosnku.
9. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
Czosnek jest najbardziej znany ze względu na właściwości antybakteryjne, antywirusowe oraz przeciwgrzybiczne i pomaga kontrolować infekcje z tym związane.
8. Infekcje skórne
Ajoen zawarty w czosnku może pomagać w leczeniu grzybiczych infekcji skórnych, np. grzybicy stóp czy grzybicy skóry.
7. Rozcieńczenie krwi
Ajoen ma też właściwości rozrzedzające krew i pomaga zapobiegać zakrzepom.
6. Obniżenie ciśnienia krwi i ochrona serca
Czosnek chroni serce przed problemami z krążeniem, takimi jak zawały czy miażdżyca naczyń krwionośnych, a także przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Siarczki zawarte w czosnku zapobiegają blokowaniu naczyń krwionośnych, a ajoen pomaga zapobiegać tworzeniu się zakrzepów.
5. Obniżenie cholesterolu
Czosnek może nieco obniżyć poziom triglicerydów we krwi oraz całkowity cholesterol.
4. Czosnek i alergia
Czosnek ma właściwości przeciwzapalne, przez co może zwalczać alergię. Według badań, łagodzi on alergiczne zapalenie układu oddechowego, a surowy sok z czosnku może być użyty jako środek powstrzymujący swędzenie spowodowane wysypką lub ukąszeniem owadów.
3. Lek na problemy z oddychaniem
Codzienne spożywanie czosnku może zmniejszyć ilość i częstotliwość przeziębień. Jego antybakteryjne właściwości pomagają leczyć podrażnienie gardła. Może on też złagodzić nasilenie infekcji górnych dróg oddechowych. W przypadku astmy czy trudności z oddychaniem może się on okazać bezcennym lekiem.
2. Zapobieganie rakowi
Codzienne spożywanie czosnku może obniżyć ryzyko większości rodzajów raka. Tę właściwość przypisuje się siarczkowi allilu, który znajduje się w czosnku.
1. Ból zęba
Położenie rozgniecionego kawałka czosnku bezpośrednio na bolący ząb może złagodzić ból zęba ze względu na jego właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe. Pamiętaj jednak, że może on podrażnić dziąsła.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze