Mięta - dlaczego warto po nią sięgnąć?
OLIWKA . • dawno temuMięta jest znana od wieków. Używano jej jako lekarstwa na pryszcze, bóle głowy, wymioty, nudności. Na pewno warto mieć ją w doniczce na oknie w kuchni. Liście mięty można wykorzystać na wiele sposobów i do przeróżnych dań. Pamiętaj, że zdrowe potrawy powinny być doprawiane świeżymi ziołami, a nie słonymi mieszankami. Jak działa mięta?
Krok 1
Działa uspokajająco, przeciwskurczowo, przeciwwymiotnie i przeciwbólowo. Pobudza także wydzielanie soków trawiennych, dezynfekuje i jest lekiem na pasożyty i bakterie.
Krok 2
Miętowa herbata czy napar pomagają w dolegliwościach żołądkowych, łagodzą też bóle mięśni i stawów oraz nerwobóle.
Krok 3
Jak przygotować napar z mięty? Zalej jedną łyżkę mięty szklanką wrzątku i pij po pół szklanki dwa razy dziennie. W bardzo prosty sposób możesz też przygotować herbatę miętową. Istnieją też krople miętowe oraz olejki miętowe, których można używać jako inhalacji przy zatkanym nosie lub jako kompresów przy bólach głowy.
Krok 4
Możesz przygotowywać napoje z miętą, przetwory z miętą, sałatki i sosy z miętą. Mięta świetnie komponuje się także z daniami z grilla, zapiekankami i grzankami.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze