Mięta lekiem na świąteczne zło
ALICJA • dawno temu![](https://m.kafeteria.pl/mieta-0-f934690af1aee3be97e4a116,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Mięta może pretendować do miana trzynastej potrawy wigilijnej. A to za sprawą jej zdrowotnych właściwości, które znane są od wieków. Miętę stosowano i nadal się stosuje na bóle głowy, bóle brzucha, mdłości, wymioty, czyli dolegliwości numer jeden po świątecznym obżarstwie. Jak przyrządzić ten cudowny "napar bogów"?
Napar miętowy z imbirem
Składniki na 6 porcji napoju:
- 100g świeżej mięty,
- ½ łyżeczki imbiru drobno zmielonego,
- ½ szklanki cukru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 3 szklanki wody.
Sposób przyrządzenia:
- Liście mięty drobno posiekać.
- Dodać imbir, cukier, sok z cytryny.
- Wszystko zalać przegotowaną wodą.
- Zmiksować lub włożyć do blendera.
- Powstały płyn przelać przez gazę, aby uzyskać czysty napój.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze