Czas na jesienny detoks? Poznaj prosty sposób na oczyszczenie organizmu
REDAKCJA • dawno temu5 najskuteczniejszych produktów z warzywniaka
Wrzesień jest najlepszym miesiącem na oczyszczanie organizmu. Stragany uginają się od jesiennych warzyw i owoców, które mają teraz najwięcej witamin i mikroelementów. Właściwie przeprowadzony detoks wzmocni naszą odporność przed zimą i pomoże skuteczniej walczyć z wirusami.
Oczyszczanie organizmu to pozbywanie się toksyn – szkodliwych substancji pochodzących z jedzenia i chemii w kosmetykach. Dodatkowo pozostajemy pod wpływem stresu, smogu i spalin. Czasami wydaje nam się, że nasze niedomagania – zmęczenie, osłabienie, wypryski na skórze, matowość włosów – to dolegliwości niezależne od siebie. Tymczasem, kiedy popatrzy się na organizm całościowo, wszystkie są skutkiem nagromadzonych w organizmie toksyn.
Latem zwykle odżywiamy się gorzej niż w innych porach roku. Jemy więcej słodyczy, lodów, na zagranicznych urlopach eksperymentujemy z innymi kuchniami, często poprzestajemy na fastfoodach. Teraz jest najlepszy moment, by odrobić straty i przygotować organizm do bardziej tłustego i energetycznego zimowego jedzenia.
Jak się zabrać do oczyszczania? Na pewno bez wielkich akcji. Najprościej i najsensowniej będzie powoli wprowadzić do diety kilka popularnych jesienią warzyw i owoców oraz odrobinę zmienić nawyki.
ZÅ‚ota piÄ…tka oczyszczajÄ…ca
Jabłka – nie tylko oczyszczają jelita z nagromadzonych złogów, ale także, jedzone ze skórką, wspomagają system trawienny. Uzupełniają też dietę w wapń, żelazo, fosfor i witaminy z grupy B. Nie bez znaczenia jest fakt, że są niskokaloryczne – jedno średniej wielkości jabłko ma tylko około 80 kalorii.
Buraki ćwikłowe – regenerują wątrobę, a ich naturalny barwnik ma właściwości przeciwzapalne. Mają dużo potasu, sodu, magnezu, a także fosfor, żelazo, cynk oraz witaminy z grupy B i witaminę C.
Kapusta – to idealny składnik detoksu, ponieważ neutralizuje szkodliwe substancje, działa moczopędnie, usuwa z organizmu toksyny i siarczany. W diecie oczyszczającej doskonale sprawdzi się w postaci kiszonej, jak i gotowanej czy surowej. Ta kiszona zawiera dużo witaminy C, dzięki czemu chroni przed infekcjami.
Jarmuż – działa jak miotełka dla naszych jelit. Poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu i ułatwia wydalanie toksyn. Najlepszy efekt daje w postaci surowej, w surówkach i koktajlach, bo zachowuje wtedy witaminy C, a także B i E.
Pietruszka – nie ma drugiego warzywa, które miałoby tak dobre właściwości moczopędne. Czy to natka, czy korzeń – pomoże oczyścić organizm, uzupełni też braki minerałów i witamin. Garść natki dodanej do posiłku czy koktajlu da nam więcej, niż niejeden suplement.
Jak przeprowadzić najprostszy detoks? Wystarczy po prostu jak najczęściej sięgać po te warzywa i owoce. Jedzmy je najlepiej na surowo – w postaci soku lub surówek. Jeśli dołożymy do tego odrobinę więcej ruchu, wyeliminujemy część używek, a na twarz (przynajmniej raz w tygodniu) położymy owocową maseczkę, powitamy jesień w dobrej formie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze