Czas na jesienny detoks? Poznaj prosty spos贸b na oczyszczenie organizmu
REDAKCJA • dawno temu5 najskuteczniejszych produkt贸w z warzywniaka
Wrzesie艅 jest najlepszym miesi膮cem na oczyszczanie organizmu. Stragany uginaj膮 si臋 od jesiennych warzyw i owoc贸w, kt贸re maj膮 teraz najwi臋cej witamin i mikroelement贸w. W艂a艣ciwie przeprowadzony detoks wzmocni nasz膮 odporno艣膰 przed zim膮 i pomo偶e skuteczniej walczy膰 z wirusami.
Oczyszczanie organizmu to pozbywanie si臋 toksyn 鈥 szkodliwych substancji pochodz膮cych z jedzenia i chemii w kosmetykach. Dodatkowo pozostajemy pod wp艂ywem stresu, smogu i spalin. Czasami wydaje nam si臋, 偶e nasze niedomagania 鈥 zm臋czenie, os艂abienie, wypryski na sk贸rze, matowo艣膰 w艂os贸w 鈥 to dolegliwo艣ci niezale偶ne od siebie. Tymczasem, kiedy popatrzy si臋 na organizm ca艂o艣ciowo, wszystkie s膮 skutkiem nagromadzonych w organizmie toksyn.
Latem zwykle od偶ywiamy si臋 gorzej ni偶 w innych porach roku. Jemy wi臋cej s艂odyczy, lod贸w, na zagranicznych urlopach eksperymentujemy z innymi kuchniami, cz臋sto poprzestajemy na fastfoodach. Teraz jest najlepszy moment, by odrobi膰 straty i przygotowa膰 organizm do bardziej t艂ustego i energetycznego zimowego jedzenia.
Jak si臋 zabra膰 do oczyszczania? Na pewno bez wielkich akcji. Najpro艣ciej i najsensowniej b臋dzie powoli wprowadzi膰 do diety kilka popularnych jesieni膮 warzyw i owoc贸w oraz odrobin臋 zmieni膰 nawyki.
Z艂ota pi膮tka oczyszczaj膮ca
Jab艂ka 鈥 nie tylko oczyszczaj膮 jelita z nagromadzonych z艂og贸w, ale tak偶e, jedzone ze sk贸rk膮, wspomagaj膮 system trawienny. Uzupe艂niaj膮 te偶 diet臋 w wap艅, 偶elazo, fosfor i witaminy z grupy B. Nie bez znaczenia jest fakt, 偶e s膮 niskokaloryczne 鈥 jedno 艣redniej wielko艣ci jab艂ko ma tylko oko艂o 80 kalorii.
Buraki 膰wik艂owe 鈥 regeneruj膮 w膮trob臋, a ich naturalny barwnik ma w艂a艣ciwo艣ci przeciwzapalne. Maj膮 du偶o potasu, sodu, magnezu, a tak偶e fosfor, 偶elazo, cynk oraz witaminy z grupy B i witamin臋 C.
Kapusta 鈥 to idealny sk艂adnik detoksu, poniewa偶 neutralizuje szkodliwe substancje, dzia艂a moczop臋dnie, usuwa z organizmu toksyny i siarczany. W diecie oczyszczaj膮cej doskonale sprawdzi si臋 w postaci kiszonej, jak i gotowanej czy surowej. Ta kiszona zawiera du偶o witaminy C, dzi臋ki czemu chroni przed infekcjami.
Jarmu偶 鈥 dzia艂a jak miote艂ka dla naszych jelit. Poprawia trawienie, obni偶a poziom cholesterolu i u艂atwia wydalanie toksyn. Najlepszy efekt daje w postaci surowej, w sur贸wkach i koktajlach, bo zachowuje wtedy witaminy C, a tak偶e B i E.
Pietruszka 鈥 nie ma drugiego warzywa, kt贸re mia艂oby tak dobre w艂a艣ciwo艣ci moczop臋dne. Czy to natka, czy korze艅 鈥 pomo偶e oczy艣ci膰 organizm, uzupe艂ni te偶 braki minera艂贸w i witamin. Gar艣膰 natki dodanej do posi艂ku czy koktajlu da nam wi臋cej, ni偶 niejeden suplement.
Jak przeprowadzi膰 najprostszy detoks? Wystarczy po prostu jak najcz臋艣ciej si臋ga膰 po te warzywa i owoce. Jedzmy je najlepiej na surowo 鈥 w postaci soku lub sur贸wek. Je艣li do艂o偶ymy do tego odrobin臋 wi臋cej ruchu, wyeliminujemy cz臋艣膰 u偶ywek, a na twarz (przynajmniej raz w tygodniu) po艂o偶ymy owocow膮 maseczk臋, powitamy jesie艅 w dobrej formie.
Ten artyku艂 nie ma jeszcze komentarzy
Poka偶 wszystkie komentarze