Przepis na ptysie
KAROLINA • dawno temuZastanawiałaś się, ile w sobie masz z Ciasteczkowego Potwora? Większość z nas uwielbia jeść te niezwykle słodkie i wdzięczne przekąski. Świetnie nadają się do zaserwowania podczas niezobowiązującego spotkania z przyjaciółmi albo jako mały poczęstunek w pracy. Oczywiście powinnyśmy traktować je trochę jak nagrodę, bo zastępowanie nimi głównych posiłków albo jedzenie ich wieczorem może sprawić, że nasze idealna dotychczas figura znacznie się zmieni. Jednakże nie zawsze warto odmawiać sobie tego, co najlepsze. Samodzielne upieczenie ciastek przyniesie wiele przyjemności nie tylko tobie, lecz również twoim bliskim, którzy bez wątpienia będą cię namawiać do powtórzenia tego wyczynu. Zobacz, czym są i jak przygotować pyszne ptysie.
Ciastka ptysie
Chyba każdy wie, jak wyglądają ciastka ptysie, bo nietrudno znaleźć je nawet w najmniejszej cukierni w całej Europie. Niewiele osób jednak wie, że można je przyrządzić z innymi dodatkami niż w tradycyjnej postaci z kremem. Obok nich wskazać można przepis na ptysie z bitą śmietaną, czekoladą, ale także te w wydaniu na słono. I tutaj mamy do czynienia z ptysiami faszerowanymiserem albo pieczarkami. Zanim poznamy jeden z przepisów na ptysie, warto zastanowić się, czemu zawdzięczamy ich niezwykły smak. Niewątpliwie duże znaczenie ma struktura ciasta przypominająca wypełnione powietrzem delikatne chrupki. I tutaj tkwi sekret całego deseru, bowiem ciasto to w trakcie przyrządzania jest parzone. Oczywiście istnieje kilka konkurencyjnych przepisów, dzięki którym możemy uzyskać taki efekt. Co więcej, kiedy nauczymy się przyrządzać ciasto ptysiowe, z łatwością wykorzystamy je w naszych kulinarnych eksperymentach. Jeżeli chcesz wiedzieć więcej na temat tego, jak zrobić ptysie, nie trać okazji i zapoznaj się z poniższym przepisem.
Jak zrobić ptysie?
Do zrobienia ptysi będziesz potrzebowała:
- 1 szklanki mąki,
- 1 łyżeczki cukru kryształu,
- ½ łyżeczki soli,
- 250 ml wody,
- 12 dag masła,
- 2 jajek,
- 1 szklanki bitej śmietany,
- ekstraktu z wanilii.
Masło wraz z dodatkiem wody powinno być podgrzane w rondelku. Następnie, mieszając, należy dodać do tych składników przesianą mąkę. Kiedy składniki się połączą, trzeba odstawić je do wystygnięcia, a potem dodać dwa jajka i łyżeczkę cukru. Ciasto powinno być dokładnie wymieszane, aby utworzyło jednolitą konsystencję.
Ciasto za pomocą łyżki należy układać na papierze do pieczenia, nadając mu kształt niewielkich kół. Jeżeli nie masz wprawy, możesz także skorzystać ze specjalnego rękawa cukierniczego i za jego pomocą nanieść ciasto na blachę. Następnie ciastka trzeba włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i piec przez 20 minut.
Następnym etapem jest zrobienie bitej śmietany. Jeżeli korzystasz z gotowej mieszanki do ubijania, dodaj do niej tylko ekstrakt waniliowy. Kiedy ciastka się upieką i ostygną, przekrój je na dwie części – górną i dolną. Zdejmij czapeczkę i nałóż bitą śmietanę, a następnie zamknij ciastko. Gotowe ciasteczko możesz posypać cukrem pudrem albo wiórkami czekoladowymi bądź kakao.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze