Zaskakujące (i pyszne!) żywieniowe kombinacje

9. Szynka parmeńska oraz syrop z melasySłodki syrop poprawi smak słonego mięsa. Aby powstała intrygująca przekąska, możesz owinąć szynkę wokół szparagów, melonów albo fig.
Zdjęcie autorstwa Mathew Packer / CC BY

9. Szynka parmeńska oraz syrop z melasy
Słodki syrop poprawi smak słonego mięsa. Aby powstała intrygująca przekąska, możesz owinąć szynkę wokół szparagów, melonów albo fig.

8. Imbir, bazylia i gruszkaKuchnia południowo-azjatycka bazuje na owocach oraz ziołach. Ostry smak imbiru można skomponować z bazylią, która akcentuje naturalną słodkość owocu. Dojrzałe owoce takie jak gruszki, jabłka, melony, morele, śliwki lub winogrona podaj ze zmielonym imbirem, bazylią, wanilią lub miodem. Przyprawy te nadadzą owocom niepowtarzalny smak.
Zdjęcie autorstwa S B / CC BY

8. Imbir, bazylia i gruszka
Kuchnia południowo-azjatycka bazuje na owocach oraz ziołach. Ostry smak imbiru można skomponować z bazylią, która akcentuje naturalną słodkość owocu. Dojrzałe owoce takie jak gruszki, jabłka, melony, morele, śliwki lub winogrona podaj ze zmielonym imbirem, bazylią, wanilią lub miodem. Przyprawy te nadadzą owocom niepowtarzalny smak.

7. Ogórek, melon i rybny sosAzjatycki aromatyczny sos rybny sprawia, że smak potraw oraz owoców z nim podanych jest intensywniejszy. Dodaj kroplę lub dwie sosu rybnego do sałatki, przyrządzonej z ogórka oraz melona. Sos rybny możesz dodać też w niewielkiej ilości do spaghetti, zup czy marynat.
Zdjęcie autorstwa Brian Johnson & Dane Kantner / CC BY

7. Ogórek, melon i rybny sos
Azjatycki aromatyczny sos rybny sprawia, że smak potraw oraz owoców z nim podanych jest intensywniejszy. Dodaj kroplę lub dwie sosu rybnego do sałatki, przyrządzonej z ogórka oraz melona. Sos rybny możesz dodać też w niewielkiej ilości do spaghetti, zup czy marynat.

6. Kurczak z grilla i sos rybnySos rybny możesz dodać także do grillowanego kurczaka. Zmieszaj połowę kubka cukru, siekany czosnek, proszek z czerwonej papryki oraz dwie łyżeczki oleju rzepakowego i dodaj dwie krople azjatyckiego sosu rybnego. Tę mieszankę dodaj do kurczaka i marynuj przez całą noc. Później grilluj w temperaturze 300 stopni.
Zdjęcie autorstwa tomcensani / CC BY

6. Kurczak z grilla i sos rybny
Sos rybny możesz dodać także do grillowanego kurczaka. Zmieszaj połowę kubka cukru, siekany czosnek, proszek z czerwonej papryki oraz dwie łyżeczki oleju rzepakowego i dodaj dwie krople azjatyckiego sosu rybnego. Tę mieszankę dodaj do kurczaka i marynuj przez całą noc. Później grilluj w temperaturze 300 stopni.

5. Burak i arbuzOstry smak buraka równoważy słodki smak świeżego melona. Aby przyrządzić wakacyjną sałatkę lub sos, pokrój oba składniki i wymieszaj z pieprzem, solą oraz odrobiną soku z limonki lub cytryny.

5. Burak i arbuz
Ostry smak buraka równoważy słodki smak świeżego melona. Aby przyrządzić wakacyjną sałatkę lub sos, pokrój oba składniki i wymieszaj z pieprzem, solą oraz odrobiną soku z limonki lub cytryny.

4. Oliwa z oliwek, ser feta i świeża cytrynaKlasyczne śródziemnomorskie trio. Słony, kremowy ser feta, owocowy smak oliwy z oliwek i kwaśny smak soku z cytryny wspaniale komponują się ze sobą. Te trzy produkty można dodać do sałatki z buraka i arbuza.
Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

4. Oliwa z oliwek, ser feta i świeża cytryna
Klasyczne śródziemnomorskie trio. Słony, kremowy ser feta, owocowy smak oliwy z oliwek i kwaśny smak soku z cytryny wspaniale komponują się ze sobą. Te trzy produkty można dodać do sałatki z buraka i arbuza.

3. Rozmaryn, ser ricotta i owoceTe trzy składniki mogą być podstawą do przyrządzenia smacznej wakacyjnej pizzy. Ciasto upiecz na patelni w temperaturze 400 stopni. Dodaj ser ricotta oraz ser mascarpone. Na wierzchu połóż owoce, takie jak jeżyny, melon, wiśnie, śliwki czy nektarynki. Posyp rozmarynem, bazylią, pieprzem lub cukrem.
Zdjęcie autorstwa Marlon E / CC BY

3. Rozmaryn, ser ricotta i owoce
Te trzy składniki mogą być podstawą do przyrządzenia smacznej wakacyjnej pizzy. Ciasto upiecz na patelni w temperaturze 400 stopni. Dodaj ser ricotta oraz ser mascarpone. Na wierzchu połóż owoce, takie jak jeżyny, melon, wiśnie, śliwki czy nektarynki. Posyp rozmarynem, bazylią, pieprzem lub cukrem.

2. Bekon, cebula, sos winegretUgotuj trzy paski bekonu wraz z trzema łyżkami oliwy z oliwek, dodaj pokrojoną cebulę i na końcu 1/3 szklanki sosu winegret. Wszystkie składniki ponownie razem zagotuj.
Zdjęcie autorstwa cyclonebill / CC BY

2. Bekon, cebula, sos winegret
Ugotuj trzy paski bekonu wraz z trzema łyżkami oliwy z oliwek, dodaj pokrojoną cebulę i na końcu 1/3 szklanki sosu winegret. Wszystkie składniki ponownie razem zagotuj.

1. Świeża bazylia i sos winegretPrzyrządź smaczną sałatkę z dodatkiem świeżej bazylii oraz sosu winegret. Dodaj pokrojone pomidory oraz świeży ser mozzarella. Bazylię i sos winegret możesz również dodawać do moreli, melonów, truskawek, lodów waniliowych, grillowanej ryby albo kurczaka.
Zdjęcie autorstwa jeffreyw / CC BY

1. Świeża bazylia i sos winegret
Przyrządź smaczną sałatkę z dodatkiem świeżej bazylii oraz sosu winegret. Dodaj pokrojone pomidory oraz świeży ser mozzarella. Bazylię i sos winegret możesz również dodawać do moreli, melonów, truskawek, lodów waniliowych, grillowanej ryby albo kurczaka.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kuchnia:

Potrawy z tuńczykiem Naleśniki bez mleka Sałatka wiosenna Biały sos Smażony ser Oktoberfest już za 2 dni! Przystawki ekspresowe cz. III – z życia wzięte Karkówka pieczona w marynacie z musztardy Kamis Specialite Pomysły na farsze Apetyczne przystawki dla wegetarian Spaghetti z kurczakiem - jak je zrobić? Dania z parówek