Zaskakujące (i pyszne!) żywieniowe kombinacje
9. Szynka parmeńska oraz syrop z melasy
Słodki syrop poprawi smak słonego mięsa. Aby powstała intrygująca przekąska, możesz owinąć szynkę wokół szparagów, melonów albo fig.
8. Imbir, bazylia i gruszka
Kuchnia południowo-azjatycka bazuje na owocach oraz ziołach. Ostry smak imbiru można skomponować z bazylią, która akcentuje naturalną słodkość owocu. Dojrzałe owoce takie jak gruszki, jabłka, melony, morele, śliwki lub winogrona podaj ze zmielonym imbirem, bazylią, wanilią lub miodem. Przyprawy te nadadzą owocom niepowtarzalny smak.
7. Ogórek, melon i rybny sos
Azjatycki aromatyczny sos rybny sprawia, że smak potraw oraz owoców z nim podanych jest intensywniejszy. Dodaj kroplę lub dwie sosu rybnego do sałatki, przyrządzonej z ogórka oraz melona. Sos rybny możesz dodać też w niewielkiej ilości do spaghetti, zup czy marynat.
6. Kurczak z grilla i sos rybny
Sos rybny możesz dodać także do grillowanego kurczaka. Zmieszaj połowę kubka cukru, siekany czosnek, proszek z czerwonej papryki oraz dwie łyżeczki oleju rzepakowego i dodaj dwie krople azjatyckiego sosu rybnego. Tę mieszankę dodaj do kurczaka i marynuj przez całą noc. Później grilluj w temperaturze 300 stopni.
5. Burak i arbuz
Ostry smak buraka równoważy słodki smak świeżego melona. Aby przyrządzić wakacyjną sałatkę lub sos, pokrój oba składniki i wymieszaj z pieprzem, solą oraz odrobiną soku z limonki lub cytryny.
4. Oliwa z oliwek, ser feta i świeża cytryna
Klasyczne śródziemnomorskie trio. Słony, kremowy ser feta, owocowy smak oliwy z oliwek i kwaśny smak soku z cytryny wspaniale komponują się ze sobą. Te trzy produkty można dodać do sałatki z buraka i arbuza.
3. Rozmaryn, ser ricotta i owoce
Te trzy składniki mogą być podstawą do przyrządzenia smacznej wakacyjnej pizzy. Ciasto upiecz na patelni w temperaturze 400 stopni. Dodaj ser ricotta oraz ser mascarpone. Na wierzchu połóż owoce, takie jak jeżyny, melon, wiśnie, śliwki czy nektarynki. Posyp rozmarynem, bazylią, pieprzem lub cukrem.
2. Bekon, cebula, sos winegret
Ugotuj trzy paski bekonu wraz z trzema łyżkami oliwy z oliwek, dodaj pokrojoną cebulę i na końcu 1/3 szklanki sosu winegret. Wszystkie składniki ponownie razem zagotuj.
1. Świeża bazylia i sos winegret
Przyrządź smaczną sałatkę z dodatkiem świeżej bazylii oraz sosu winegret. Dodaj pokrojone pomidory oraz świeży ser mozzarella. Bazylię i sos winegret możesz również dodawać do moreli, melonów, truskawek, lodów waniliowych, grillowanej ryby albo kurczaka.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze