Sałatka zimowa - do patrzenia i do jedzenia
OLIWKA . • dawno temuKto powiedział, że zima to nie czas na sałatki? Ktokolwiek to był – mylił się. Nawet jeśli nie mamy dostępu do świeżych warzyw, to możemy stworzyć w kuchni coś niezwykłego i pysznego. Takie kolorowe danie z pewnością przyciągnie do kuchni każdego głodomora, ale to przecież nie byłby żaden sukces. Ta sałatka skusi także niejadka.
Przygotuj:
- 30 dag mrożonej marchewki z groszkiem
- 20 dag mrożonych ziaren kukurydzy
- marynowaną czerwoną paprykę
- 10 marynowanych nadziewanych oliwek
- marchew
- 2 ząbki czosnku
- 5–6 łyżek majonezu
- 3 łyżki oleju
- sok z połowy cytryny
- łyżkę sosu sojowego
- sól
- pieprz
Krok 1
Przygotowanie zdrowej sałatki zacznij od obrania marchewki i gotowania jej przez 5 minut w osolonym wrzątku. Po tym czasie dorzuć mrożoną marchewkę z groszkiemoraz kukurydzę. Znów gotuj 5 minut.
Krok 2
Osącz warzywa, a świeżą marchewkę pokrój w cienkie plasterki.
Krok 3
Plasterki stwórz także z oliwek, a z papryki niech powstanie kostka. Połącz mrożone warzywa z papryką i oliwkami.
Krok 4
Pora na sos do sałatki warzywnej. Wymieszaj dokładnie olej z sokiem z cytryny i sosem sojowym, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz.
Krok 5
Smacznym sosemsałatkowym polej warzywa i odstaw je na pół godziny.
Krok 6
To będzie nie tylko pyszna sałatka zimowa, ale także piękna sałatka. Plasterki ugotowanej marchewki ułóż na brzegach półmiska. Do środka włóż sałatkę i udekoruj ją majonezem. Smacznego! Dzięki temu daniu w zdrowiu doczekamy do sałatki wiosennej.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze