Składniki:
5-6 ziemniaków, 10-15 pieczarek, 3-4 ogórki kiszone, 3 jaja, cebula (ew. szczypiorek), 2 ząbki czosnku, sól pieprz, troszkę soku z cytryny, majonez, jogurt naturalny.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Pieczarki obgotować chwile, do wody dodać troszkę soku z cytryny, dzięki temu nie będę się robiły ciemne. Jaja ugotować na twardo. Po wystygnięciu ziemniaki obrać pokroić w grubą (ok. 2 cm/2 cm) kostkę. Pieczarki przekroić na 4 części. Ogórki, jaja na twardo, cebulkę w trochę drobniejszą kostkę. Czosnek drobniutko posiekać. Wszystko wrzucić do miski, posolić, popieprzyć do smaku. Łyżkę majonezu wymieszać z łyżką jogurtu naturalnego. Dodać do sałatki. Wymieszać.
Potrzebne przybory:
Nóż, deska do krojenia, miska na sałatkę.
Jak podawać?
Można samą jako przystawkę, albo np. do pieczonego kurczaka (wtedy już nie podajemy ziemniaków - są w sałatce).
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Kasiek |