Sałatka krabowa
KAROLINA • dawno temu
Dieta śródziemnomorska znalazła wielkie uznanie na całym świecie. Trudno się temu dziwić, skoro chyba najpopularniejszymi sałatkami są sałatka grecka albo sałatka cezara. Mówiąc o diecie śródziemnomorskiej, wskazać można szereg jej zalet. To właśnie lekarze zwracają uwagę, że spożywanie właściwych dla niej warzyw, owoców i oliwy z oliwek świetnie wpływa na nasze zdrowie i skutecznie zapobiega zwłaszcza chorobom układu krążenia. Poza tym, widząc kolorowy talerz smakołyków, trudno się im oprzeć. Jednym ze sztandarowych składników diety śródziemnomorskiej są owoce morza. Do tego chlubnego grona zaliczane są przez wielu trochę niesłusznie paluszki krabowe wywodzące się z kuchni azjatyckiej. Zobacz, w jaki sposób możesz je wykorzystać w swoim jadłospisie i jak zrobić sałatkę krabową.
Przepisy z paluszkami krabowymi
Mówiąc o sałatce krabowej, zazwyczaj mamy na myśli potrawę przyrządzoną na bazie paluszków krabowych. Zanim jednak zapoznamy się z możliwościami ich wykorzystania w kuchni, warto dowiedzieć się o nich czegoś więcej. Otóż wbrew potocznym opiniom nie są one produktami składającymi się z mięsa kraba, a ich spożywanie nie wywodzi się z kuchni śródziemnomorskiej. To właśnie Japonia jest krajem, z którego wywodzi się surimi. Oznacza ono zresztą tyle, co mięso mielone. Okazuje się bowiem, że jest to rozdrobnione mięso ryb jedynie uformowane w kształt krabiej nogi. Dla polepszenia efektu zazwyczaj nadaje się także specyficzny dla krabów kolor, a także aromat. Nie oznacza to jednak, że przepisy na paluszki krabowe nie powinny się znaleźć w naszym jadłospisie. Wręcz przeciwnie, ponieważ są one świetną alternatywą dla tradycyjnych sposobów jedzenia ryb. Warto zatem zastanowić się nad pomysłami na przepisy z paluszkami krabowymi.
Wykorzystanie surimi w naszej kuchni zazwyczaj ogranicza się do robienia różnego rodzaju sałatek z krabowych paluszków. I tak zazwyczaj robimy sałatkę krabową z makaronem albo sałatkę krabową z ryżem. Równie dobrze możemy zrezygnować z sycących dodatków i przygotować sałatkę krabową z ananasem albo ogórkiem. Jednak paluszki krabowe świetnie sprawdzają się po usmażeniu w panierce, w formie koreczków, a nawet jako dodatek do kanapek. Co więcej, można z nich zrobić smaczną zupę lub też zapiekankę makaronową. Zanim jednak zdecydujesz się na przeprowadzanie eksperymentów w kuchni, zobacz, jak zrobić sałatkę krabową.
Przepis na sałatkę krabową
Do przygotowania sałatki krabowej będziesz potrzebowała:
- 25 dag paluszków krabowych,
- 1 dojrzałe awokado,
- 1 pomidora,
- świeżej kolendry,
- pół cebuli,
- soku z połowy limonki,
- soli,
- pieprzu.
Paluszki należy drobno pokroić na kawałki. Awokado trzeba przekroić na pół i za pomocą noża wyjąć z niego pestkę. Następnie miąższ owocu powinien zostać wydobyty za pomocą łyżeczki i pokrojony na niewielkie kawałki. Awokado trzeba dodać do rozdrobnionych paluszków krabowych, a całość skropić sokiem z połowy limonki.
Do składników należy dodać następnie drobno pokrojoną połówkę małej cebuli, a także pomidora. Następnie całość powinna zostać doprawiona świeżą posiekaną kolendrą, a także świeżo zmieloną solą i czarnym pieprzem.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze