Składniki:
- główka sałaty (najlepiej mieszane sałaty, szczególnie dobrze jest dodać rukolę),
- 100-150 g sera roquefort lub innego pleśniowego (np. danish blue),
- 1 twarda gruszka,
- garść łuskanych orzechów włoskich,
- oliwa lub vinegret wg własnego przepisu,
- cytryna.
Jak przyrządzić?
Sałatę szarpiemy na kawałki i układamy na talerzu. Gruszkę kroimy w kostkę i komponujemy z sałatą. Na to kruszymy ser i kropimy sokiem z cytryny, polewamy oliwą lub vinegretem. Posupujemy pokrojonymi podpieczonymi orzechami (jak ostygną!) i świeżo mielonym pieprzem.
Jak podawać?
Do tego świeża bagietka i białe wino.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 porcje |
Autor | agnes s. |