Składniki:
- 5 dużych ziemniaków (ugotowane w mundurkach i oczywiście obrane),
- 1 średnia pora (lub 1 cebula),
- 3-4 kiszone ogórki,
- 4 jajka (ugotowane na twardo),
- majonez (najlepiej winiary lub helmanz) - ok.2 dużych łyżek,
- musztarda francuska (ta z gorczycą) - pół małej łyżeczki od herbaty,
- sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki, ogórki i jajka pokroić w niezbyt drobne kawałki (Dużo większe niż do tradycyjnej sałatki jarzynowej). Białą część pory pokroić w cieniutkie ćwierćtalarki. Wszystko wrzucić do jednej michy, wymieszać, dodać majonez, musztardę, sól i pieprz do smaku. Wstawić do lodówki na ok. 10 minut, i ... gotowe. Smacznego
Potrzebne przybory:
Garnek (do gotowania ziemniaków i jajek),nóż i deska (do pokrojenia składników), miska i łyżka (do wymieszania sałatki), lodówka - do schłodzenia sałatki
Ręce - do zrobienia tego wszystkiegoi uśmiechy - do ..., bo się zawsze przydają.
Jak podawać?
Według własnej fantazji.
Uwagi:
Do sałatki mozna dodać pieczarki w sosie własnym (najlepiej cały, mały słoiczek firmy "Urbanek") i wtedy mamy sałatkę pieczarkową. Dla tych, którzy maja problem ze zgagą polecam sparzenie pokrojonej już pory.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Ania |