Składniki:
- 5 liści sałaty (może być pekińska),
- pomidor,
- cebula,
- 1 por,
- 1 jajko ugotowane na twardo,
- ser żółty,
- szynka,
- sól,
- pieprz,
- jogurt naturalny,
- musztarda.
Jak przyrządzić?
Liście sałaty porozrywać na mniejsze kęsy i ułożyć w misce. Posypac tartym żółtym serem i pokrojoną w paseczki szynką. Por i cebulę pokroić w krążki i wsypać do całości (nie za dużo - tylko do smaku).
Sos: do jogurtu dodać troszeczkę musztardy (do smaku), przyprawić solą (nie za dużo) i pieprzem. Można dodać takze inne przyprawy do sałatek, jeśli takie posiadamy. Tak przyrządzonym sosem polewamy sałatkę. Na górę układamy pokrojony na ćwiartki pomidor i pokrokone na ćwiartki jajko, które także lekko skrapiamy sosem.
Uwagi:
Przygotowana potrawa jest bardzo sycąca, tak więc nie jest stosowana jako dodatek, ale jako danie. Smacznego...
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 porcja |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | Katarzyna |