Składniki:
- podwójny filet z kurczaka,
- sałata lub kapusta pekińska,
- pomidory,
- świeży ogórek,
- kukurydza z puszki,
- cebula /nie obowiązkowo/,
- kilka kromek chleba tostowego,
- przyprawa do kurczaka /knorr/,
- jogurt naturalny,
- kilka ząbków czosnku,
- masło do podsmażenia grzanek i kurczaka,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
W dość dużej salaterce układamy kolejno nie mieszając:
- umytą rozdrobnioną sałatę,
- kilka plasterków pomidora,
- kilka plasterków cebuli,
- kukurydzę,
- kilka plasterków ogórka.
sastępnie przygotowujemy sos jogurtowy:do jogurtu dodajemy sól, pieprz rozdrobniony czosnek/1-2 ząbki/jogurt dobrze mieszamy.Powinien być na tyle przyprawiony aby nadał smak wszystkim warzywom których nie przyprawialiśmy.Następnie filety z kurczaka kroimy w kostkę/1-1,5cmm/i smażymy na maśle.
Usmażonego ciepłego kurczaka wrzucamy na wcześniej pokrojone warzywa i polewamy dużą ilością sosu jogurtowego /NIE MIESZAMY!/. Na drugiej patelni również na maśle rumienimy pokrojone w kostkę kromki chleba tostowego /dosłownie 2 min.; można dodać też rozgnieciony ząbek czosnku / i również wrzucamy na sałatkę.
Nie podaję ilości warzyw bo wszystko zależy od tego co kto lubi najbardziej WASZA INICJATYWA:)
Uwagi:
Sałatkę polecam tym ludzikom którzy nie maja oporów przed CZOSNKIEM i jego aromatami:)))Jeżeli ktoś ma ochotę można jednocześnie smażyć na dwóch osobnych patelniach kurczaka i grzanki,ale pamiętajcie że grzanki mogą się spalić!!! więc bądzcie czujni.
Sos do sałatki można przygotować wcześniej w więkrzej ilości w lodówce w słoiku wytrzymuje kilka dni.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Autor | żaba |