Sałatka kebab
KAROLINA • dawno temuKebab to chyba najsłynniejsza potrawa kuchni orientalnej, która w ostatnim czasie osiągnęła popularność porównywalną z klasycznymi fast foodami, tj. hot-dogi, frytki lub drobiowe hamburgery. Jednak wraz z rosnącym zainteresowaniem zmieniał się sposób przyrządzania omawianej potrawy. Jedną z wariacji na ten temat jest, opierająca się na tradycyjnym daniu kuchni tureckiej, sałatka kebab z mięsem drobiowym.
Sałatka warstwowa kebab
Przyrządzenie pysznej sałatki kebab jest dość proste i nie zabiera wiele czasu, bo sporządza się ją w przeciągu pół godziny. Poza tym cieszy się dużą popularnością, bo składa się z produktów, które odpowiadają większości smakoszy. A zastąpienie niektórych tradycyjnych składników ich polskimi odpowiednikami sprawia, że wciąż zyskuje wielkie rzesze entuzjastów. Przyrządzenie własnej sałatki zamiast zakupu gotowego kebaba gwarantuje lepszy smak oraz dużą satysfakcję. Jest to potrawa idealna na niezobowiązujące spotkania ze znajomymi lub rodziną, bo nie wymaga wiele uwagi, a dzięki warstwowemu ułożeniu wygląda efektownie i elegancko. Co z kolei pozwala spędzić miłe chwile wśród bliskich, a nie w kuchni. Poza tym jest ona smaczną i łatwą do przechowywania przekąską, jaką możesz zabrać ze sobą do pracy lub na piknik do parku. Oprócz tego jej wykonanie nie wiąże się z poniesieniem dużych kosztów, zwłaszcza latem, gdy warzywa sią tanie i świerze. Zatem nie zwlekaj i zapoznaj się z prostym przepisem na kebaba.
Potrzebujesz:
- 2 duże filety z kurczaka,
- 1 małą puszkę kukurydzy konserwowej,
- 1–2 surowe cebule,
- 4 duże ogórki konserwowe,
- 1 główkę kapusty pekińskiej,
- 1 paprykę czerowną,
- przyprawę do kebaba,
- majonez,
- ketchup,
- sól,
- pieprz,
- olej.
Z tych składników otrzymasz około 4–6 porcji sałatki.
Przepis na sałatkę kebab
Robienie sałatki należy rozpocząć od umycia mięsa do kebaba i pokrojenia go w średniej wielkości kostkę. Następnie trzeba posypać je przyprawą do kebaba i usmażyć na gorącym oleju.
Kapusta pekińską powinna zostać umyta i posiekana na niewielkie kawałki. Następnie Obieramy cebule i kroimy je w drobną kostkę. To samo trzeba zrobić z ogórkami (ich obranie jest konieczne w przypadku, gdy posiadają twardą skórkę). Paprykę należy umyć i pozbyć się z niej nasion. Podobnie jak pozostałe warzywa powinna zostać pokrojona w drobną kostkę. Ostatnim warzywem potrzebnym do wykonania sałatki warstwowej kebab jest kukurydza. Przed dodaniem należy pamiętać o odsączeniu jej na sitku na kilka minut przed wrzuceniem do miski.
Przyprawione i podsmażone mięso drobiowe należy umieścić w salaterce. Następnie powinny się na nim znaleźć się pokrojone ogórki konserwowe i cebula. Warstwę tę trzeba polać ketchupem i położyć na niej kukurydzę oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Ostatnie warstwy sałatki tworzą: posiekana kapusta pekińska i majonez. Zgodnie z upodobaniami do przygotowanej potrawy można dodać sól i pieprz oraz ozdobić ją kawałkami użytych do przygotowania sałatki warzyw.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze