Dania z brokułami
DAMIESA • dawno temuZielone warzywa to cenne źródło dobroczynnego dla organizmu betakarotenu. Jednym z nich są brokuły. Zamiast jednak podawać je jako dodatek do mięsa z ziemniakami, można na ich bazie przyrządzić kilka ciekawszych potraw. Jakie rozwiązania kulinarne wykorzystujące brokuły sprawdzą się znakomicie na letnie napady głodu? Oto dwie propozycje, które warto podawać wraz z pożywną surówką.
Sycąca lasagne z brokułami
Ten rodzaj dania na obiad nie tylko na długo zażegna uczucie głodu, ale również dostarczy organizmowi wartościowych składników. Jego minusem jest jednak duża kaloryczność, tak więc nie można sobie z nim „folgować” zbyt często. Produkty potrzebne do przyrządzenia lasagne to: opakowanie płatów makaronowych, 2 filety z kurczaka, 1 cebula, 0,5 kg brokuł, 40 dag sera żółtego, koperek, ząbek czosnku, sos pomidorowy i sól. Pierwszym krokiem powinno być ugotowanie brokuł w osolonej wodzie. Następnie na patelni należy podsmażyć pokrojone wcześniej w kawałki filety z kurczaka i dodać cebulkę. Kiedy mięso stanie się ładnie złociste, a cebulka się zeszkli, można zdjąć je z ognia. Tak przygotowane składniki układa się warstwowo w żaroodpornym naczyniu, przekładając je płatami lasagne. Mięsno-cebulową mieszankę łączy się z brokułami, posypuje startym serem żółtym, przyprósza koperkiem, a całość zalewa sosem pomidorowym. Wierzch jeszcze przed wstawieniem do piekarnika warto przykryć „kołderką” z sera żółtego. Dzięki temu owo danie z makaronem stanie się bardziej sycące. Czas zapiekania to ok. 40 minut. Dobrym pomysłem jest także dodanie do takiej lasagne sera feta. Dzięki temu nabierze ona większej delikatności.
Makaron z brokułami
To danie jest z kolei propozycją dla tych, którzy poszukują przepisu na potrawę nie wymagającej tak dużo czasu. Makaron można wcześniej ugotować, a dopiero potem dodać do niego pozostałe składniki. Czas przygotowywania tego posiłku wynosi ok. 20 minut. Produkty potrzebne do jego przyrządzenia to: makaron rurki, 400 g brokułów, 3 ząbki czosnku, 30 dag sera parmezan, kilka pieczarek, pół cebuli, 2 pomidory, sól oraz pieprz. Brokuły mogą gotować się w tym samym czasie co makaron na osobnym palniku. Z pomidorów należy usunąć skórkę i gniazda nasienne, a następnie lekko je sparzyć. Kiedy będą już gotowe, trzeba je podsmażyć na patelni wraz z cebulką oraz pieczarkami. Gdy brokuły będą już przypieczone, kroi się je w mniejsze części, dodaje do makaronu i łączy z pozostałymi składnikami. Całość należy posypać startym parmezanem, dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Przed podaniem tak przyrządzone danie można powtórnie przyprószyć serem, a wierzch udekorować listkami bazylii. Dobrym pomysłem będzie także przyrządzenie do takiego dania sosu. Świetnie w tym przypadku sprawdzi się czosnkowy czy pomidorowy. Równie wyśmienicie "zda swój egzamin" sos serowy, wykonany z połączenia śmietany z bulionem oraz parmezanem. Taką mieszankę należy umieścić na patelni i podgrzewać, mieszając aż do momentu, gdy ser się całkowicie rozpuści i powstanie jednolita masa.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze