Jak gotować brokuły?
DAMIESA • dawno temuSiostra kalafiora i sprzymierzeniec zgrabnej sylwetki. W 100 g tych waży jest jedynie 22 kalorii, trudno więc się dziwić, że są jednym z chętniej polecanych przez dietetyków składników skutecznej diety. Do tego są także skarbnicą witamin, dodają energii i są źródłem przeciwutleniaczy, więc spowalniają procesy starzenia.
O czym powinnyśmy pamiętać?
- Jeśli chcesz, aby miały nieco delikatniejszy smak możesz dodać do wrzącej wody niewielką ilość mleka
- Przechowuj je w lodówce – nie stracą wtedy swoich właściwości odżywczych i na dłużej pozostaną świeże
- Warto wiedzieć, że gotując brokuły na parze unikniemy wyparowania z nich wielu cennych składników
- Aby zapobiec wysychaniu, przed włożeniem do lodówki warto owinąć je folią.
- Do gotowania używaj łyżki cukru i szczyptę soli
- Łodygi gotuj jak pierwsze, a kwiat zanurz we wrzątku dopiero po kilku minutach – tym sposobem unikniesz ich nadmiernemu rozgotowaniu się.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze