Jak gotować brokuły?
DAMIESA • dawno temu![](https://m.kafeteria.pl/brokuly-1-d2b04cad8777a363d6ca64,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Siostra kalafiora i sprzymierzeniec zgrabnej sylwetki. W 100 g tych waży jest jedynie 22 kalorii, trudno więc się dziwić, że są jednym z chętniej polecanych przez dietetyków składników skutecznej diety. Do tego są także skarbnicą witamin, dodają energii i są źródłem przeciwutleniaczy, więc spowalniają procesy starzenia.
O czym powinnyśmy pamiętać?
- Jeśli chcesz, aby miały nieco delikatniejszy smak możesz dodać do wrzącej wody niewielką ilość mleka
- Przechowuj je w lodówce – nie stracą wtedy swoich właściwości odżywczych i na dłużej pozostaną świeże
- Warto wiedzieć, że gotując brokuły na parze unikniemy wyparowania z nich wielu cennych składników
- Aby zapobiec wysychaniu, przed włożeniem do lodówki warto owinąć je folią.
- Do gotowania używaj łyżki cukru i szczyptę soli
- Łodygi gotuj jak pierwsze, a kwiat zanurz we wrzątku dopiero po kilku minutach – tym sposobem unikniesz ich nadmiernemu rozgotowaniu się.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Najnowsze
![Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?](https://m.kafeteria.pl/opaski-stabilizujace-do--1eef580,95,95,1,0.jpg)
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Ablacyjny laser frakcyjny - złoty standard w odmładzaniu](https://m.kafeteria.pl/adobestock-195284365-las-68d7c15,95,95,1,0.jpg)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze