Ryba w warzywach
KAROLINA • dawno temu

Zazwyczaj dopiero w czasie weekendu mamy chwilę czasu, aby oddać się w pełni swojej pasji. Niewątpliwie jednym ze smaczniejszych zainteresowań jest gotowanie. Wraz z nadejściem wolnych od pracy dni staramy się wymyślić coś wyjątkowego, efektownego i przede wszystkim smacznego, by nasi najbliżsi mieli okazję do uznania kulinarnego talentu. Czasami wcale nie trzeba spędzać godzin na lepieniu pierogów z kapustą i grzybami bądź tarciu ziemniaków na placki po węgiersku. Wystarczy znaleźć ciekawy i prosty w wykonaniu przepis, którego efektem będzie danie zdecydowanie różne od kupowanych w pracy kanapek bądź sałatek. Jednym z nich jest niewątpliwie przepis na rybę w warzywach. Jej przygotowanie nie tylko przyniesie nam dużą dozę kulinarnego spełnienia i relaksu, ale także będzie wyrazem troski o zdrową dietę. Jeżeli chcesz wiedzieć więcej na temat tego, w jaki sposób możesz przemycić rybę do swojego jadłospisu, przeczytaj poniższy artykuł.
Pomysł na rybę
Ryby są jednym z tych składników pokarmowych, do których spożywania bez przerwy namawiają dietetycy. O tym, że potrawy z udziałem ryb są niezwykle zdrowe nie trzeba nikogo przekonywać, jednakże brak pomysłu na przyrządzenie tego specyficznego produktu sprawia, że tak rzadko po niego sięgamy. Wystarczy jednak poznać kilka zestawień, w jakich smakuje ona wyśmienicie i na ich podstawie samodzielnie ulepszać podstawowe przepisy na ryby. Jeżeli przeszkadza ci specyficzny aromat ryby, przyrządź ją z dodatkiem sosu cytrynowego, a możesz być pewna, że nie poczujesz go wcale. Poza tym najłatwiejszym pomysłem na rybę jest jej usmażenie. Chyba każdy z nas pamięta z dzieciństwa chrupiące ryby dopiero co zdjęte z rozgrzanej patelni. Także nieodzownym elementem wielu spotkań towarzyskich jest ryba po grecku albo ryby w occie. Obok tych tradycyjnych wydań z łatwością znajdziemy te bardziej odważne. Ryba bowiem równie dobrze może smakować w zestawieniu z warzywami, jak i owocami, na słodko, słono czy w końcu gorzko. Ciekawym, choć niebudzącym większych kontrowersji pomysłem jest przygotowanie ryby duszonej w warzywach. Chyba trudno wymyślić lepsze zestawienie niż pyszna ryba z warzywami. Podążając za poniższymi wskazówkami, na pewno uda ci się ją przyrządzić.

Przepis na rybę w warzywach
Do przyrządzenia rybyduszonejw warzywach będziesz potrzebowała:
- 60 dag fileta rybnego,
- 500 ml bulionu rybnego,
- 2 cebul,
- 3 ząbków czosnku,
- 1 papryki czerwonej,
- 1 marchewki,
- 2 łyżek koncentratu pomidorowego,
- 15 dag fasolki szparagowej zielonej,
- 1 świeżego brokułu,
- soli,
- pieprzu,
- oliwy z oliwek,
- tymianku.
Cebulę należy obrać i razem z czosnkiem zeszklić na oliwie z oliwek. Następnie całość przekładamy do rondelka. Paprykę, marchewkę, fasolkę i brokuł myjemy, a następnie wkładamy razem z dodatkiem bulionu rybnego do garnka. Wszystko powinno się dusić do czasu, aż warzywa zaczną mięknąć.
Kiedy warzywa będą już podgotowane, dodajemy do nich pokrojony w cienkie plasterki filet rybny. Całość natomiast doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Po upływie około 10 minut mięso ryby powinno zmięknąć. Kiedy danie będzie już gotowe, wystarczy dodać do niego sporą ilość tymianku.
Smacznego!

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze