Sorbet lodowy
DAMIESA • dawno temuW czasie lata słodkie lody są tym rodzajem deseru bez którego zwyczajnie trudno się obyć. Oprócz kupowania kilku gałek tego smakołyku, dobrym rozwiązaniem może być nieco inne ich wykorzystanie. Lodowe sorbety są prostym w przygotowaniu specjałem, a taki letni deser na długo może zostać w pamięci gości zaproszonych na wielkie ucztowanie.
Sorbet lodowy z truskawkami
Aby przyrządzić taki lodowy deser należy wcześniej zaopatrzyć się w takie produkty jak: 0,5 kg truskawek, szklanka cukru, jogurt naturalny, kruszony lód oraz sos czekoladowy i listki mięty do przybrania. Najpierw należy przygotować mus z owoców. W tym celu należy je zmiksować z kryształkami lodu, jogurtem naturalnym oraz cukrem. Najlepiej zrobić to za pomocą blendera. Kiedy masa będzie już gotowa umieszcza się ją w zamrażalce, aby konsystencja stała się bardziej twarda i przypominała lody. Przed podaniem schłodzony sorbet umieszcza się w pucharkach i całość polewa sosem czekoladowym. Dekorację stanowić będą w tym przypadku listki mięty, które idealnie komponują się w zestawieniu z czekoladą, podkreślając jej smak. Na wierzch można także dodać kilka świeżych owoców. Jeśli sorbet ma być wyłącznie dla dorosłych można do niego dodać w czasie miksowania składników białego wina czy wódki. Jeśli deser ma być bardziej orzeźwiający, można także wkomponować do niego sok z cytryny.
Przepis na sorbet z czekoladą
Do jego przygotowania można wykorzystać lody czekoladowe połączone z tymi o smaku waniliowym. Warto jednak pokusić się o nieco inny eksperyment. Aby przygotować nieco bardziej "zaawansowany kulinarnie" deser poleca się wykorzystanie takich składników jak: 1 szklanka cukru, 2/3 szklanki kakao, 2 szklanki mleka, aromat waniliowy oraz kilka okienek gorzkiej czekolady, a także sos malinowy. Przystępując do przygotowywania tego słodkiego deseru w pierwszej kolejności należy zagotować mleko z dodatkiem cukru, a następnie dodać do niej kakao i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Do takiej mieszanki dodaje się aromat waniliowy i kilka kawałków czekolady, a uzyskaną masę odstawia do ostygnięcia. Kiedy jej temperatura nie będzie już tak wysoka, należy ją umieścić w zamrażalniku, aby stwardniała. Kiedy sorbet będzie już gotowy przekłada się go do pucharków. Całość można posypać startą gorzką czekoladą i polać smakowitym sosem malinowym. Ten rodzaj sorbetu także można wykonać z dodatkiem alkoholu. Świetnie w tym przypadku sprawdzi się rum czy brandy.
Miętowy sorbet z cytryną
Aby przygotować taki słodki deser, z kwaskowym akcentem warto wykorzystać takie składniki jak: lody cytrynowe, lody malinowe, kruszony lód, sok z cytryny, listki melisy, jogurt naturalny, cukier oraz cynamon. Pierwszym krokiem jest zmiksowanie lodów z kryształkami lodu, a następnie umieszczenie takiej papki w szklanym pucharku. Następnie należy połączyć jogurt naturalny z cukrem oraz sokiem z cytryny i taką mieszanką polać lody. Na wierzch dla dekoracji, całość posypuje się odrobiną cynamonu, a na środek deseru umieszcza listki melisy. Zdobniczym elementem może być także ustawienie na krawędzi naczynia plasterka limonki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze